2021-01-10 261 瀏覽
一個寒涼既下午, 諗住食一碗熱辣辣拉麵暖下胃經過漢口道見到一條人龍, 諗住一定無伏等左15分鐘入鋪, 坐位有足夠空間地面乾淨有拉麵店必備凍水(讚)我兩個人 點左兩碗沾麵特濃豬骨湯沾麵(冷麵,硬度適中)櫻花蝦湯沾麵(熱麵,硬度適中)由於我地坐吧台, 我可以睇到兩位師父煮面同整差燒負責煮麵果位師父令我大開眼界, 清潔完碗既水係踎低張個碗貼近地下倒水, 咁唔會有水反彈返去碗咩?5分鐘左右兩碗沾麵上枱, 我果碗係特濃豬骨湯沾麵.食拉麵, 我習慣先飲一啖湯底第一啖湯我竟然可以直接入口, 證明一樣野 (唔夠熱)而且我明明要特濃, 我飲唔出果碗豬骨湯濃左係邊度之後我食一啖薄過紙既差燒, 用火槍燒過的確好野味, 味道都可以, 但由於太薄油脂比例太高, 成口油到面底, 我可以講食咁耐香港日式拉面, 面底佢真係數一數二差我好似食緊車仔麵油麵, 無蛋香, 無麵味, 沾麵要掛湯佢完全做唔到到糖心蛋, 蛋顏色偏黃 (正常拉麵店糖心蛋偏橙), 所以賣相一般, 食落無糖心蛋應有既醬油味講埋碗櫻花蝦湯, 佢只將特濃豬骨湯加大量櫻花蝦係面 (完)90蚊左右一碗沾麵, 係香港正常價錢, 但咁既質素我應該唔會再有下一次
一個寒涼既下午, 諗住食一碗熱辣辣拉麵暖下胃
經過漢口道見到一條人龍, 諗住一定無伏
等左15分鐘入鋪, 坐位有足夠空間地面乾淨
有拉麵店必備凍水(讚)
我兩個人 點左兩碗沾麵
特濃豬骨湯沾麵(冷麵,硬度適中)
特濃豬骨湯沾麵

櫻花蝦湯沾麵(熱麵,硬度適中)
櫻花蝦沾麵

由於我地坐吧台, 我可以睇到兩位師父煮面同整差燒

5分鐘左右兩碗沾麵上枱, 我果碗係特濃豬骨湯沾麵.
食拉麵, 我習慣先飲一啖湯底
第一啖湯我竟然可以直接入口, 證明一樣野 (唔夠熱)
而且我明明要特濃, 我飲唔出果碗豬骨湯濃左係邊度

講埋碗櫻花蝦湯, 佢只將特濃豬骨湯加大量櫻花蝦係面 (完)

2021-01-09
15 分鐘 (堂食)