2017-10-22 196 瀏覽
千米迢迢黎到沙田跟家姐覓食,一行5人決定排下呢間區內熱門台灣菜,攞籌等位都等左成個鐘先入到!(利申:星期六晚8點)店內裝修都幾靚,不過因為實在太逼,真係唔會有閑情逸致去欣賞下佢既「台式」造型。我地每人叫左個餐,再加個滷水拼盤同鹽酥雞開心share:*滷水拼盤*滷味最緊要係乜?緊係入味啦!呢碟拼盤份量適中,overall都幾入味,唯獨係雞蛋就略嫌比較清淡,得表面一層味道同油,雖然都「滷」得比較硬身但都係入味緊要d。大腸好淋,雞中翼如圖所見真係脹卜卜,間竭性怕肥的我都咬走左層皮,其實係好味架!*酒雕雞配米粉*呢個真係見仁見智,有人話個雞,好味肉質夠實淨,但我就覺得太鞋,雖有酒香味但肉質真係好考「牙力」;另外米粉就十分清淡,病人都啱食喎⋯ 當然呢個餐都係芸芸之中偏健康的,想重口味就千祈唔好食呢個啦。*鹽酥雞*呢個應該算係店內嘅招牌菜,因為有成6款味粉俾你玩!仲用test tube 裝住變到好pro好scientific 咁,係有gimmick既。試左紫菜溝原味加芝士,炸雞夠熱,但係本身已有調味,所以加左粉都會咸左d。原味粉/即係胡椒味最夾,其他玩玩都唔錯!*oreo沙冰*店內嘅飲品全部望落都
滷水拼盤
花雕醉雞

鹽酥雞

oreo沙冰
*oreo沙冰*店內嘅飲品全部望落都好大杯,其實只係將沙冰擠食個杯度,中間仲有好多空隙的
奶味比較重 ,而且偏甜,oreo碎碎唔夠多只係草草加左d了事 同埋放左d淋左既餅係上面⋯沙冰d冰好大粒,睇黎真係好趕時間咁用攪拌機打左幾野就算⋯
九分?十分?計埋等候時間同性價比應該都係7分左右,當係朋友聚會試吓都OK嘅。
60 分鐘 (堂食)
滷水拼盤
鹽酥雞