2024-06-18
常餐 |蕃茄免治牛肉意粉配炸雞髀🍝🍗 及 日式芝麻醬雜菜沙律🥗 $53 8/10 炸雞髀份量足、啖啖肉,不算油膩,肉質嫩滑,味道帶鹹香🤤有肉味,無隔夜的冷藏雪味👍🏻算是吃得滿足開心🥳🥳可謂MVP🏆 可惜!雞髀温度僅微暖,估計非即叫即炸,純粹炸好後翻熱或靜置,但味道及份量足以彌補,加上$價錢抵食,絕對可以接受😎肉醬意粉雖淪為配角😂但同樣不錯👌🏻意粉正常,為一般茶記做法,口感偏軟腍,煮得少許過熟,但不影響整體味道及口感,不過不失。肉醬非舊式茶記,酸甜味較濃、螢光茄汁做法,較接近西式,鹹味較突出,牛肉味較濃,甜味相對較少,配搭雞髀一樣好食,兩者能互相平衡配搭,整體不錯😙下午茶餐|芝士煎蛋豬扒包🍔 跟餐飲 $35 7.8/10芝士煎蛋豬扒包,份量看似不多,實質果腹感重,吃完感覺超飽🫃🤰。麵包鬆軟有彈性,豬扒煎至厚身金黃,口感厚實,調味較淡,能嚐到豬香味。不過!整體配搭較乾,翻熱時易焗燶或烤乾麵包水份,加上豬扒不算多汁,僅得蛋汁增加濕潤度,故吃到一半感覺難吞嚥😳,放置久了更甚,建議趁熱食,或者歎啖茶滋潤喉嚨😹總括來說,豬扒包好食耐看,蛋汁及半融芝士增加食慾,豬扒厚身足料,飽肚感重,首次到訪也建議
下午茶餐|芝士煎蛋豬扒包🍔 跟餐飲 $35 7.8/10
總括來說,豬扒包好食耐看,蛋汁及半融芝士增加食慾,豬扒厚身足料,飽肚感重,首次到訪也建議一試👍🏻
飲品| 熱奶茶 (跟餐) $N/A 5.5/10
飲品就普通無特別,甚至比食物遜色。奶茶質素較飄忽,好幾次茶味較濃,奶味淡,苦澀味重,無茶葉香。僅得一兩次比例平衡,相對易入口,帶少許回甘味。
===========
整體評分📝:
環境:6/10
賣相:8/10
食物味道:8/10
服務態度:6/10 (無加一服務費)
自費:✅
再訪可能性:✅
聚會之選:不建議❎
總結評語🍽️:
正常茶餐廳格局,座位空間較擠迫,兩張枱合拼成四人枱,私隱度較低,不太適合與朋友聚舊。店員態度正常,比較快來快去,聽聞有些態度較惡劣,幸好未遇過🥶。
食物方面,上菜效率高,賣相開胃誘人🥵份量大、抵食好味,吃完有滿足感😽絕對會回頭。午餐就視乎款式,早餐普通一般,可跳過不試❎
若首次到訪,建議先試常餐/下午茶,排隊時間短,較快入座,款式多且抵食,值得一試🤓