2011-11-06 35 瀏覽
男友之前話想食呢間,就叫我提早起身陪佢食,咁為咗氹佢開心就照做啦,不過我早極都要1點幾先出到門口,咁就照出發了,到左門口,好多人等緊位,我就入口羅飛仔,係20號(但係叫緊90幾................)就去行下街打發時間啦,書局當日光響門口看都滿咗8成人,再行過一條街後又無野行,最後都係番門口用ipad睇戲(不過太嘈聽唔到聲)睇咗廿幾分鐘終於就到我地了,不過都起碼過左10分鐘先真的到我地,內裡真係好少位,數完都係得22個位,難怪要響出面等咁耐,我地一早講掂數,要味玉拉麵和叉燒拉麵醬油湯底再追加叉燒小食,大約等咗10min就有得食因為豬骨湯底的關係,所以我食味玉拉麵,把蛋都給男友吃(繼續選擇性戒口),再用叉燒做餸,嚐第一口湯底,雖然是第一次來吃,但有一種好熟悉的感覺,點解?因為個味好似食緊出前一丁的黑蒜油豬骨湯味(雖然都係食咗一次),加上碗麵好似真係有黑蒜油響度,真係有9成似,拉麵是捲曲幼身的那種,我另外叫咗要淋d,食落都唔錯,菠菜和芽菜都好吃,叉燒粒和原片叉燒的口感不一樣,粒狀幾有咬口,像吃燒肉而叉燒小食,和浸湯的有點不同,這是用火槍燒過的,有點微焦,再配醬油一起蘸著吃(還有芥
)睇咗廿幾分鐘終於就到我地了,不過都起碼過左10分鐘先真的到我地,內裡真係好少位,數完都係得22個位,難怪要響出面等咁耐,我地一早講掂數,要味玉拉麵叉燒拉麵醬油湯底再追加叉燒小食,大約等咗10min就有得食
味玉拉麵,7.5分
叉燒小食,8.5分
而叉燒小食,和浸湯的有點不同,這是用火槍燒過的,有點微焦,再配醬油一起蘸著吃(還有芥末的不過我沒蘸),夾起沒有散開,食落很有肉味,都幾好味
叉燒拉麵
我嚐了一口男友的湯底,原來味道同叉燒小食用的醬汁一樣味道,加上吃到中途已經唔夠熱,感覺較為普通,我再試食了他的麵條,感覺同我的沒分別,真想問問叫咗淋d同無叫有乜分別
又給我見到多謝了^_^
最後我喝光豬骨湯,發現到多謝,這是我第2碗喝光而有拍照的,希望會繼續發現到別家可以好味到給我喝光湯而見到[多謝]的照片
2011-10-22
45 分鐘 (堂食)
叉燒拉麵
味玉拉麵,7.5分