2009-07-18 14 瀏覽
睇完上面嘅食評,慕名而去,原來呢間茶餐廳可算係蒼海遺珠!晏晝一點去,坐咗成個鐘都冇滿人,除咗成隊球隊黎食飯時稍為多啲人,但係都仲有位淨。唔想等位嘅話,可以考慮呢度。等朋友到時,見到有架噴泉式果汁機裝住啲豆槳,六蚊杯,就試下。好香,不過稍為甜咗些少。我叫咗個馳名嘅菜膽排骨雲吞麵,排骨就正如上面所講,皮脆肉腍,唔太鹹唔太淡,係每一方面都適中嘅技術。至於雲吞,大粒係幾大粒,不過裡面好似唔係好多肉,但係神奇在連我咁嘅食肉獸都覺得冇問題,味道有響度就得。而個白菜膽都幾新鮮。最大問題係個粗麵。可能煮得太耐,所以嫌佢好似溶溶地咁,唔夠結實。下次會試蛋麵。朋友叫咗紫菜腐皮卷麵,腐皮卷通常淡而無味,靠汁索味。但係卷埋塊紫菜響裡面,香之餘又有味,係唔錯嘅配搭。凍飲連嘢食只需加六蚊(單叫十一蚊),通常卅幾蚊可以埋單,幾抵。最後補充一句,記得叫排骨另上。浸濕哂就唔好啦。而排骨單叫一塊要十三蚊。

2009-07-18
  • 任何有排骨嘅嘢