2019-03-02
今天去了尖沙咀吃泰國菜,這間餐廳是吃泰國船河,好呀,因為我覺得船河湯底比較濃,好正架!我今次叫了黑豚肉船河配金邊粉,雞脾肉冬蔭功湯薯粉,泰式鳳爪,炸雞翼,一個泰國椰青,一杯班蘭香茅梳打。餐廳主要吃船河粉為主,湯底有3種味道,有船河湯底,冬陰公湯底,還有清湯底。3種湯我都好 like, 但清湯比較淡味,所以決定 order 船河湯同冬陰公湯底啦。炸雞翼有4隻,炸得很金黃色👍🏽,又香口,又夠大隻 size。泰式鳳爪,我就一般,因為是無骨鳳爪😊,而且有酸菜在,但是味道超級好味,可以品嚐的。黑豚肉船河湯配金邊粉,豚肉就一般,湯底超好味,又甜又濃味👍🏽! 又有魚蛋,豬潤,好足料,抵讚👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼😝😝。雞腿肉冬蔭功湯配薯粉,雞腿肉很滑👍🏽,冬蔭功湯底又不太辣,很適合香港人口味。😊😊,只是薯粉煮出來時,有點漲了一起,希望可以改善啦!梳打水的是泰國入貨,但我要班蘭香茅味,職員很好笑的,拿了梳打水來,班蘭香茅味要等。。。。。我又口喝,便拿了梳打水飲,嘩。。。味道很淡😔,好彩班蘭香茅味到了,加入梳打水,令到飲品好味很多,我也放心😊。又到評分時間💯💯💯💯💯:味道💯: 8/10價錢💯: 8.5/10環境💯
又到評分時間💯💯💯💯💯:
味道💯: 8/10