約左天水圍朋友去左一間天水圍幾入既餐廳食日本野,令我感surprise既係,響天瑞甘入既地方,都有人食,而且坐到爆一爆!肯定有佢好食既地方。個價位大約係中檔既range,希望有番相應既質素…結果無失望到特大海赤蝦海鮮飯 92 + 吞拿魚七色丼 102魚生都非常新鮮,入面嘅赤海蝦大家睇到兩隻拍埋一齊好似pat pat咁呈半透明嘅顏色。裡頭有海膽,啲海膽冇屎味,平日喺街上面食到嘅海膽都唔係好新鮮,咁就會有一浸好難食嘅屎味, 所以我平時都唔會食海膽。難得呢度嘅海膽入口鮮甜, 個人喜歡配埋薑一齊食, 中和返去本身比較濃烈同鮮甜嘅味道。 飯入面有拖羅,拖羅嘅質素都非常好。 以呢個價錢,叫到相應質素嘅魚生飯食, 感覺上就好似去到築地咁樣, 但係就唔使逼到死面鼓湯順帶地提一提個跟餐麵豉湯,嗰麵豉湯用左鏗魚做一個日本叫做起汁既動作,平時出面嘅麵豉湯都係就咁勞面鼓,同埋味精就算數。但係喺呢間食到嘅麵豉湯, 就睇到佢地對食物嘅質素都有一定嘅執著

特大海赤蝦海鮮飯 92 + 吞拿魚七色丼 102

面鼓湯