2020-10-16
今日去土瓜灣探個喺度做嘢嘅朋友,每次去土瓜灣搵呢個朋友,都會同佢去附近嘅酒樓飲茶,今日朋友就介紹去一間新開嘅酒樓,位置喺馬頭圍道海悅廣場2樓,佢話呢輪同啲同事都係去呢間酒樓幫襯,咁就去試吓,朋友先去攞位,上到去見到裝修都靚,有個黑色衫嘅女知客同我講歡迎光臨,入門口之前佢要我先探熱然後帶我去我朋友張枱度,呢區嘅酒樓來講有咁好笑容同服務態度真係好少見,希望佢哋保持到呢種態度。坐埋張枱度朋友已經開咗普洱茶同埋洗乾淨左啲碗碟,等我落單叫點心,今日因為都肚餓所以都叫咗好多嘢,叫咗蝦餃、蘿蔔糕、蝦米煎腸粉、山竹牛肉同埋碧綠帶子腸粉、朋友極力推介佢哋隻清遠走地雞咁就叫咗半隻試吓,點心嚟到,先嚟咗煎蝦米腸同蘿蔔糕,個蝦米腸好滑同埋好多蝦米,唔似出邊嗰啲蝦米腸得個少少蝦米,個蘿蔔糕好香蘿蔔味同埋熱辣辣,跟住山竹牛肉同碧綠帶子腸都嚟咗,個山竹牛肉好有牛肉味, 碧綠帶子腸雖然啲帶子細粒但都好有帶子味同埋一碟有八粒帶子值得推介,跟住黎埋蝦餃同清遠走地雞貴妃雞,個蝦餃皮薄啲蝦肉好爽,隻走地雞係我近呢一兩年來覺得最好食嘅雞,隻雞嘅肉質有咬口又好香雞味仲要佢哋跟咗少少雞腎同雞干,食完到埋單嘅時候先知道朋友知我家兩老
坐埋張枱度朋友已經開咗普洱茶同埋洗乾淨左啲碗碟,等我落單叫點心,今日因為都肚餓所以都叫咗好多嘢,叫咗蝦餃、蘿蔔糕、蝦米煎腸粉、山竹牛肉同埋碧綠帶子腸粉、朋友極力推介佢哋隻清遠走地雞咁就叫咗半隻試吓,點心嚟到,先嚟咗煎蝦米腸同蘿蔔糕,個蝦米腸好滑同埋好多蝦米,唔似出邊嗰啲蝦米腸得個少少蝦米,個蘿蔔糕好香蘿蔔味同埋熱辣辣,跟住山竹牛肉同碧綠帶子腸都嚟咗,個山竹牛肉好有牛肉味, 碧綠帶子腸雖然啲帶子細粒但都好有帶子味同埋一碟有八粒帶子值得推介,跟住黎埋蝦餃同清遠走地雞貴妃雞,個蝦餃皮薄啲蝦肉好爽,隻走地雞係我近呢一兩年來覺得最好食嘅雞,隻雞嘅肉質有咬口又好香雞味仲要佢哋跟咗少少雞腎同雞干,食完到埋單嘅時候先知道朋友知我家兩老鍾意食雞,所以佢靜雞雞去收銀買咗一隻外賣俾我拎返屋企俾兩老今晚做餸,兩老今晚食完之後都話隻雞超級好食,仲叫我下次帶佢哋去呢間酒樓度食晚飯,今日真係多謝朋友嘅介紹,希望呢間酒樓可以保持住呢種服務態度同食物嘅質素,下次帶兩老去食晚飯嘅時候再寫食評同大家分享。