2009-09-16 345 瀏覽
做 咗 大 半 世 香 港 人 ,其 實 仲 有 好 多 地 區 未 去 過 ,就 好 似 茶 果 嶺 ,第 一 次 嚟 到 ,失 望 嘅 係 茶 果 嶺 已 經 再 買 唔 到 茶 果 . . . 阿 姐 話 無 做 茶 果 成 年 咯 . . .茶 果 嶺 大 街 上 仲 有 做 生 意 嘅 ,只 係 得 番 寥 寥 幾 檔 都 係 同 食 有 關 嘅 店 舖 . . . 榮 華 冰 室 接 近 70 年 歷 史 ,喺 正 另 一 冰 室 開 記 嘅 對 面冰 室 內 嘅 格 局 及 陳 設 彷 彿 幾 十 年 嚟 都 無 改 動 過 咁 . . .仍 然 運 作 嘅 古 董 百 事 汽 水 櫃 ,所 放 嘅 全 部 係 可 口 . . .冰 室 已 無 餐 牌 ,想 食 乜 唯 有 齊 齊 面 壁 思 過 . . . 一 陣 ,雖 然 係 老 牌 冰 室 ,依 然 創 意 無 限 ,超 爆 笑 嘅 大 檸 樂 、罕 有 嘅 雞 翼 尖 米 、少 見 嘅 榨 菜 蛋 絲 麵 . . .魚 片 蛋 蝦 子 麵 ($13) 你 試 過 喺 冰 室 食 未?我 . . . 第 一 次 咋

魚 片 蛋 蝦 子 麵 ($13) 你 試 過 喺 冰 室 食 未?我 . . . 第 一 次 咋!好 一 個 七 星 伴「日」. . . 7 塊 砌 到 靚 靚 嘅 魚 片 伴 太 陽 蛋 ,估 唔 到 喺 冰 室 食 到 蝦 子 麵 ,仲 幾 正 添!

凍 奶 茶 ($8) 就 . . . 麻 麻 哋!無 茶 香 、無 奶 味 ,一 切 只 係 淡 淡 然 . . . 但 $8 咁 平 . . . 算 啦! 凍 咖 啡 ($8) 比 凍 奶 茶 好 少 少 . . . 好 少 少 咋!

腿 炒 雙 蛋 ($8) 仲 以 為 好 似 澳 牛 咁 係 片 裝 火 腿 伴 炒 蛋,嚟 到 O 晒 咀 . . . 火 腿 奄 列?咁 即 係 煎 ,唔 係 炒 喎 . . . 腿 炒 雙 蛋 只 係 賣 $8 ,相 信 係 地 上 最 平 ,煎 得 都 幾 香 ,仲 加 咗 啲 蔥 粒 一 齊 . . . 充 滿 懷 舊 氣 息。

更 多 相 片 、更 多 內 容 喺 我 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/choro-q
魚片蛋蝦子麵 好少見
實木卡位 舊到無朋友
腿炒雙蛋?唔係火腿奄列咩?
大檸樂真係有得叫...
2009-09-12
魚片蛋蝦子麵 好少見
實木卡位 舊到無朋友
腿炒雙蛋?唔係火腿奄列咩?
大檸樂真係有得叫...
  • 魚片蛋蝦子麵