2015-01-05
一直都喜歡吃台灣野,但往往覺得野食同野飲只屬一般,最新覺得好味只有2間,有天在尖沙咀厚褔街看到一間紅色底白字的台灣野,仲要寫明肉燥飯專門店,即時約人去試下先。。 大約7點入去到,人數只有一半,坐的位置都同乾淨程度都好好,待應好快比餐牌和水,野食同坊間的台灣店差不多,最特別多左個鐵板,所以對這間店的品質都不會太大期待。。。點知 大約四十多元一個飯,加3元或8元左右送熱飲和珍珠奶茶,今次2個人叫左一個飯,一個粉,二個小食和2杯飲品,大約只需10分鐘已送到。 豬軟骨新竹米粉($45):有2大舊加好多米粉肉燥,味道肉質好香又淋,好有肉味。配合待應推介的辣椒油一絕!! 巴東牛肉鐵板肉燥飯($58):熱騰騰放在桌上,份量一樣多,但辣度不大,所以都要加上辣椒油再味道更好,牛肉都吾硬,好易入口。肉燥份量都夠,因為鐵板夠熱仲可以食到飯焦添!~ 台灣腸($25):本人覺得比較貴(份量不太多)但味道同台灣一樣,少少辣有口感。 鹽酥雞塊10粒($25):鹽酥味夠又香,雞都滑,但有幾粒只有粉冇雞,份量可以接受。 飲品:柑吉檸檬味道夠都好酸,因為一杯可以沖2杯,珍珠味道正常。 總結:以尖沙咀價錢黎講真係抵又好味,
總結:以尖沙咀價錢黎講真係抵又好味,坐得舒服,待應態度好好,倒水要紙巾都超快,絕對會再去這間台灣店舖!