2022-01-02
新一年, 我要作出更多新嘗試😎 咁就由呢碟廖孖記腐乳芝士臘腸卡邦尼開始啦🤪 呢道咁創新嘅菜式係永華日常嘅出品, 廖孖記腐乳 + 中西式芝士 + 臘腸, 估唔到個味道係咁夾, 腐乳除咗令意粉口感更綿滑, 食落仲帶有濃濃鹹香味, 配埋臘腸一齊食, 完全係味覺嘅享受! 🥴蠔油蝦籽撈麵, 麵質爽口彈牙, 上面仲豪不吝嗇地加咗好多蝦籽, 夠曬誠意👍🏻鮮蝦雲吞麵都令我印象深刻, 湯底由大地魚, 蝦 殼, 蝦米, 豬骨, 老雞及蝦籽等熬製超過 5 小時而成, 難怪每啖湯都咁鮮甜, 鮮蝦雲吞仲係每日人手包製, 讚! 如果menu上面有咕咾肉, 基本上我老公係一定會order嘅🤣 呢碟家傳酥炸咕咾肉, 真係炸得外酥內嫩, 酸甜開胃, 我手快先可以食到兩舊, 如果唔係應該會比我老公食曬🥲半熟流心蛋三文治, 我覺得好適合當早餐, 中間夾左好多蔬菜, 好refreshing, 加埋流心蛋, 可以令全日嘅心情都好起來! 🔆最後當然係甜品時間啦! 甄沾記仙椰汁焦糖燉蛋, 呢個甜品我覺得係必食, 食一啖已經知道同平時食到嘅焦糖燉蛋好唔同, 蛋燉到剛剛好, 入口即溶, 每一啖都充滿輕輕的椰汁香氣, 勁香勁好味! ❤️
咁就由呢碟廖孖記腐乳芝士臘腸卡邦尼開始啦🤪
另外, 公和荳品廠薑汁豆腐奶凍, 原來係採用公和荳品廠秘方製作, 食得出係最正宗嘅豆香, 口感仲好滑, 仲有淡淡嘅薑汁味道, 好適合秋冬品嘗👅