2018-03-13
是日牛一,老婆建議去世貿中心間丼吉日本吉列專門店食我好鍾意嘅吉列豬扒。因為無book枱,而我地又想坐卡位,所以我地唸住早少少去睇下。七點到達餐廳,仲未算好多人,可以唔駛等位。侍應帶位時,老婆問可否安排卡位,侍應二話不說就俾咗張6人卡位我地。點好食物,侍應會先遞上一碗芝麻俾我地自己磨碎,一邊磨一邊聞到好香嘅芝麻香味。之後再加入醬汁,預備食吉列豬時沾的,正~白桃梳打 $42 - 飲品唔係好大杯,梳打水有淡淡白桃味。吉列豬柳定食 $218 - 配有麵豉湯、椰菜絲同白飯。椰菜絲爽甜,另可按自己喜好,加入自己鍾意嘅醬汁一齊食用。金黃色嘅吉列豬扒,入口好鬆化,炸粉厚度適中,肉質好juicy,做到外脆內鬆軟,再沾上醬汁,十分好食。鹿兒島特等厚切豚肉定食 $298 (180g) - 同樣配有麵豉湯、椰菜絲同白飯。麵豉湯加咗2隻蜆,另湯添上一份鮮味。生日食好dd,點咗貴少少嘅鹿兒島特等厚切豚肉定食。但先試咗老婆個吉列豬柳,會發現鹿兒島豚肉呢個好食好多,真係貴得有道理。鹿兒島豚肉 (下) 比吉列豬柳 (上) 更厚身,食落更加啖啖肉。一咬開肉汁流出,而且肉質更鬆軟。最正係豚肉有少少油脂,食落好甘香,真係可以
白桃梳打 $42 - 飲品唔係好大杯,梳打水有淡淡白桃味。
吉列豬柳定食 $218 - 配有麵豉湯、椰菜絲同白飯。
椰菜絲爽甜,另可按自己喜好,加入自己鍾意嘅醬汁一齊食用。
麵豉湯加咗2隻蜆,另湯添上一份鮮味。
生日食好dd,點咗貴少少嘅鹿兒島特等厚切豚肉定食。但先試咗老婆個吉列豬柳,會發現鹿兒島豚肉呢個好食好多,真係貴得有道理。 鹿兒島豚肉 (下) 比吉列豬柳 (上) 更厚身,食落更加啖啖肉。一咬開肉汁流出,而且肉質更鬆軟。最正係豚肉有少少油脂,食落好甘香,真係可以食多碗飯。
重點: 呢度嘅白飯同椰菜絲都係免費添食,真係食到你飽為止。
侍應好慷慨,添食份量比原本嘅仲要多。
食飽後,侍應好細心咁為我地換過杯熱茶,仲送上生果作為飯後甜品。