今次係我第二次黎幫襯The Live House.. 第一次認識呢間餐廳係Umbrella Revolution開始支持良心小店 : )兩次都係用openrice黎訂位 所以有免費小食送 (係炸魷魚圈!)因為唔想諗太多既關係, 我同朋友就決定叫二人餐 $338+10%首先送上既係免費既炸魷魚圈, 略嫌唔夠熱, 不過炸得好鬆脆, 配上醬汁更加惹味作為餐前小吃好適合餐湯係忌廉湯~我地揀左既兩款頭盤之一: 蟹餅牛肝菇我腦海對蟹餅既印象一直只有西班牙tapas中既蟹餅, 同呢度既都好唔同下牛肝菇放最底, 係成碟既主角, 一咬落去即刻感覺到好多汁 好鮮甜 放面既蟹餅味道唔突出, 期待做得更好不過成個蟹餅牛肝菇比人既感覺係清新開胃~ 都唔錯另一款我地揀左既頭盤就係豬仔骨配蜜糖雞翼上次黎已經試過佢地既豬仔骨 令我念念不忘 所以今次係頭盤揀左佢!BBQ醬好香濃, 豬仔骨肉夠軟, 實在太好味啦 ~~~!!! >v<蜜糖雞翼唔夠蜜糖味, 中等水平, 或者用焗既方法會比用炸既更加入味特色卡邦尼意粉, 忌廉汁夠濃 好味! 欣賞入面既炒菇 沾滿忌廉汁之餘亦帶出菇味..好好既點綴~蜜糖芥茉烤半雞雞
支持良心小店 : )

炸魷魚圈
作為餐前小吃好適合
忌廉湯
餐湯係忌廉湯~
蟹餅牛肝菇
我地揀左既兩款頭盤之一: 蟹餅牛肝菇
放面既蟹餅味道唔突出, 期待做得更好
不過成個蟹餅牛肝菇比人既感覺係清新開胃~ 都唔錯
豬仔骨配蜜糖蜜糖雞翼
另一款我地揀左既頭盤就係豬仔骨配蜜糖雞翼
特色卡邦尼意粉
蜜糖芥茉烤半雞
雞烤得好香脆, 好吸引, 唔使點旁邊既蜜糖芥茉醬都夠味~
不過份量好細 上次我同朋友叫豬仔骨主做主菜份量大D
青蘋果花茶(熱)
餐茶: 青蘋果花茶(熱)
唔夠熱...
曲奇妙趣雪糕
曲奇妙趣味 雪糕唔夠滑 曲奇粒有d淋
不過始終呢度唔係甜品店 唔可以同高級雪糕比
餐廳入面 暗暗地好有氣氛! 舞台好搶眼
店入面有好多細節位都同音樂有關..例如琴鍵餐枱同掛酒杯既電結他

睇返其他食評, 原來星期一至四晚先會有live band.. 我兩次黎都係weekend, 所以仲未有機會睇到!
希望下次有機會係live band show陪伴下享用呢度既美食! : )
題外話/補充資料: 侍應態度主動積極有禮貌~~
2014-12-21
炸魷魚圈