2024-02-13
過年食完咁多中菜,好想換下口味,一於去筲箕灣恆河咖喱屋食印度菜先。餐廳環境好企理,放有印度風情嘅掛畫同裝飾品。見Lunch set好抵食($78 each),我哋兩個人一人叫咗一個再加咗個小食。餐湯:是日餐湯係蕃茄湯。蕃茄味濃郁,酸酸maymay咁. 好開胃。瑪莎拉牛腩配烤餅:牛腩都有成10粒。牛腩炆得夠林又唔會太散。醬汁加咗好多香料,令味道好有層次。烤餅係去食印度菜必食嘅菜式。而呢度嘅烤餅,做得好出色,熱辣辣,餅底脆脆地,入邊好軟熟。配埋醬汁一齊食好夾!印度炒飯:用印度嘅長米飯,加上叉燒,雞蛋,雜菜粒同香料炒成。同我哋一般食開嘅廣東炒飯好唔同,的確係好有印度特色。蔬菜咖喱角($48):推薦!入邊有薯仔蓉及唔同嘅豆類!炸得脆脆嘅皮加埋軟熟同惹味嘅餡料,好好味!印度瑪莎拉茶(跟餐加$20):職員即場喺你面前製作呢杯奶茶。拉得好高!拉茶嘅目的係令奶茶同埋空氣混合得更好. 飲嘅時候有啲薑同埋香料嘅味道. 係一個充滿印度特色嘅飲品。職員非常有禮貌,並耐心解答客人嘅查詢。抵讚!另外,恆河咖喱屋亦係入選米芝蓮指南香港澳門2011及2012嘅餐廳,唔怪得咁人客幫襯。
餐廳環境好企理,放有印度風情嘅掛畫同裝飾品。