2020-05-30
趁著Day Off入馬灣呼吸下新鮮空氣,喺沙灘廣場旁邊享受下美景食物,望住青馬大橋🛥🛬,飲住Mojito🍸呢間餐廳的老板是黎巴嫩人,嚟咗香港有20幾年,一講起香港最近嘅時局,佢有好多感受,話自己好愛黎巴嫩,亦都好愛香港🇭🇰🟨,淨返落嚟嘅日子,都會繼續留喺香港。佢整嘅Middle East Food非常正宗,亦都非常出色。好多時候,我哋去食中東菜,如果揀食鷹嘴豆蓉(Hummus),一般都只係會得最右下角嗰款,但呢間餐廳就唔同,四款口味(辣味、原味、茄子、紅椒合桃)都係佢地黎巴嫩🇱🇧貝魯特家鄉口味,配埋Pita Bread一齊食,就好似返返去中東某處那熙來攘往的清真寺🕌️街道上。 雖然說這是辣味,但其實並不會令人有非常難受的感覺,反而淡淡的,有少少香。紅椒合桃係我最鍾意嗰一個味道,因為甜甜的紅椒味,再配上合桃,再攪成豆蓉,甜中帶鹹,係幾好食。Pita Bread燒得剛剛好,淡淡的味道,配上Hummus一齊食就非常好。