2024-03-18 733 瀏覽
星期六晚食完飯行過呢間酒吧餐廳,聽見Happy Hour買一送一就諗住坐底飲兩杯,雖然當時係星期六既7點零,黃金時段竟然一枱客都冇,心入面都覺得伏伏哋,同埋歌單都唔好聽又放得好大聲,但都係諗住只係坐一陣就算啦。入到去,有個女士,唔知係老闆娘定waitress,就遞咗個drink menu俾我哋,介紹咗幾款酒同講咗happy hour買一送一,其中提過一款highball$68,咁我就落order啦。中間一切都正正常常,係覺得個老闆娘/waitress對個嚟拎外賣嘅嬸嬸態度好差之外同真係坐到9點都冇人幫襯之外都冇乜特別。點知到埋單嘅時候,冇為意之下俾咗錢,再check返張單,發覺$68一杯嘅highball佢收我$98杯,同佢講返,佢就話唔好意思搞錯咗(註:雖然佢好明顯一啲唔好意思嘅意思都冇),咁就cancel返張單再俾過,今次我醒啦望清楚張單先俾,嘩唔望尤自可,一望把幾火,你唔好意思後張單仲貴咗!再同佢講,佢就好似被踢爆咗惱羞成怒咁起哂杠,俾我哋睇返原來menu嘅另一個位有另一種highball要$108,仲話$68個種highball冇晒同佢冇提過$68 highball呢樣嘢,最後
點知到埋單嘅時候,冇為意之下俾咗錢,再check返張單,發覺$68一杯嘅highball佢收我$98杯,同佢講返,佢就話唔好意思搞錯咗(註:雖然佢好明顯一啲唔好意思嘅意思都冇),咁就cancel返張單再俾過,今次我醒啦望清楚張單先俾,嘩唔望尤自可,一望把幾火,你唔好意思後張單仲貴咗!再同佢講,佢就好似被踢爆咗惱羞成怒咁起哂杠,俾我哋睇返原來menu嘅另一個位有另一種highball要$108,仲話$68個種highball冇晒同佢冇提過$68 highball呢樣嘢,最後不情不願同好似佢蝕咗底咁收返我哋$98杯,真係多謝晒。
跟住上嚟睇返啲comment,原來個老闆娘/waitress係慣犯,成日想搏大霧。其實即使係$108杯買一送一圍返都係$54杯,但佢呢種不誠實嘅做生意手法就令人好唔舒服囉,亦都明白晒點解星期六黃金時段都冇人幫襯啦,如果個女士係waitress,希望個老闆正視吓,如果係老闆娘,只可以講,I feel sorry for him
2024-03-16