2023-01-13 751 瀏覽
星期日揸車去元朗搵食,搵唔到車位係其中一個煩惱,泰東就有一塊空地,設有成百個車位供客人免費泊車,淨係呢點都已經值得去。除咗一座舊建築物係室內餐廳,另外戶外用餐空間都特別多,設計上都採用木傢俬作為主調,無論裝修、擺設、員工都充滿濃濃泰國風情,周圍可以搵到打咭位。我哋QRcode落單叫咗兩份假日午餐套餐,在這個休閒寧靜嘅戶外環境下,輕輕聽住泰國音樂,彷如置身於泰國。#泰色無骨海南雞飯無骨海南雞啖啖肉,雞皮爽,雞肉嫩滑,但份量似乎較出面食細份,沾埋泰色酸辣醬汁更惹味。油飯微香,乾身唔太油,飯比例上比較多,最後食剩少少飯。#泰色豬手船河豬手炆得夠腍,但唔係好入味,不過不失,河粉有少少碎,湯底水準正常,配合炸乾蔥放面,有泰式風味。#珍多冰珍多冰預咗係較甜嘅,但唔覺椰漿味,反而淨係覺得奶味,珍多份量可以再多啲。#泰式凍奶茶因為泰國茶葉嘅關係,茶色係橙紅色,通常泰式奶茶都比港式較甜,所以就叫咗少甜,令到茶味更出,飲到泰國茶嘅濃而不澀,比港式奶茶另有一番風味。#泰東泰國特式餐館地址:元朗東成里1號地舖電話:97906118

泰色無骨海南雞飯

#泰色無骨海南雞飯