2019-03-04
上班一直都是在觀塘區,得知在工廈區裡頭開了很多美食樓上舖,為了搜尋隱世的滄海遺珠,小的先從網路探索,再深入腹地,決心深入觀塘區之舊式工廠大廈來。「駱駝漆大廈」已成觀塘區得象徵式地標。所以先從這橦大廈入手。.是次陪伴得友人喜好是日本菜,好等我縮細範圍,探索日本菜菜單...尋找了一間日式風格的【掌壽司】...當我決定選它的時候才想起我有好幾次經過都見到它的出現,但晚上人流滿滿就沒有特登選它了。今次午市打去預約就萬無一失了。餐廳門面經過就一定會看到,入面地方大空間感十足,樓底又夠高,有一種好舒服嘅感覺,仲有開放式廚房,吧枱。裝潢以日式居酒屋為榜樣就以燈光上相對偏黃及柔和,環境清靜,細細聲傾兵計,坐得舒服。牆上掛上好多不同款的日本酒做襯托,和風味重,頗有特色店員招待我們坐低,然後奉上熱茶,跟手細心介紹菜式給我們。說現在午市定食由$78起基本上包包前菜、湯、茶碗蒸、主食、甜品及飲品。有十多款選擇...可以慢慢選。定食價錢由HK$78- HK$168不等我們選了,精選刺身定食及特選海鮮丼還點了是日生蠔,剛上完班當然點得豐富點享受一下吧。.是日生蠔,實行即開即食,今次食嘅係廣島蠔 $60現在食蠔比以
牆上掛上好多不同款的日本酒做襯托,和風味重,頗有特色
定食價錢由HK$78- HK$168不等
是日生蠔,實行即開即食,今次食嘅係廣島蠔 $60
現在食蠔比以前經濟實惠好多, 就好似日本廣島蠔, 大大隻,價錢實惠。
廣島蠔入口其肉質鮮甜、嫩滑,仲有淡淡嘅海水味。但不會太咸或者太腥,口感特別巨大、肥美飽滿,配有茄汁加檸檬汁,點完更能帶出鮮感。不過喜歡原汁原味嘅你都可以唔點。咁就可以食到更出嘅海水味啦。
套餐嚟啦,特選海鮮丼 $138
套餐包括枝豆、 茶碗蒸、蜆肉味噌湯、甜品及是飲品,可以加錢轉是日特飲upgrade一下。
前菜枝豆,日式前菜通常都係枝豆,走健康路線...又夠日式。
蜆肉味噌湯,唔咸,入面有「蜆肉、豆腐」,點點海鮮味。
海鮮丼由師傅揀選每日最新鮮既刺身,保證會有6款以上,而今日既海鮮包括「三文魚、海膽、甜蝦、蟹膏、小火箭魷、油甘魚」。
厚切既三文魚同埋油甘魚口感一流,魚油脂係口腔慢慢滲透,風味十足,甜蝦味道份外清甜,原隻小火箭魷刺身比較小見,同平日食到既魷魚非常唔同,唔再係粘粘既感覺,反而爽口實在,海膽誘人既獨有味道就不用再多解釋吧,好清甜啊!
最後既蟹膏味道特別濃,吃起來有一種沙沙的顆粒感是吃貨們的最愛!建議同丼飯一齊食更能食到鮮味,都可以加小小豉油同埋芥辣調味。
接住仲有掌壽司另一超推介set,刺身定食 $168
刺身好似也是每天也有點不同,始終食材新鮮程度難預料。
是日有「三文魚、油甘魚、帶子、赤蝦、劍魚腩及章紅」,六款剌身都相當不錯。
-赤蝦,帶子鮮甜爽口不算好大隻但夠新鮮
-油甘魚,三文魚好肥美啊!結實鮮甜,食落肉厚好好咬口
-劍魚腩,章紅紋路分佈均勻夠厚切,章紅口感好爽,平時定食較少有呢一款。
全部刺身, 配上一大碗飯好飽肚呢!
兩個套餐加咗少少錢配特飲,熱蜂蜜生姜茶 $5,另一杯是凍柚子梳打 $8
蜂蜜生姜茶自家製不會過甜,生姜於杯內放了許色,生姜味十足配上蜂蜜甜生的,好好飲,食完生冷嘢飲杯熱飲好正。而柚子梳打就清甜解渴,都不錯的。
甜品就係一人一粒雪糕糯米糍做Ending。
總括...環境清靜不用跟人迫好Relax,放假就是要這樣的啊。而服務又不錯,不停加茶。工廈裏面有這樣高質素的日本刺身真係可以話高手藏於工廈內呀。食物用心製作,Lunch都咁有驚喜,晚上應該更不錯。環境清靜不用跟人迫好Relax,放假就是要這樣的啊。