2024-01-30
哈囉!食客們,我今日就嚟到元朗呢間「大滾友」,一入去就有款款嘅溫馨感覺湧上心頭。🧡一試佢哋嘅招牌排骨山濃湯,我淨係可以講得出「勁正」兩個字!湯頭夠味,一啖排骨,脆又彈,完全係滿足到你嗰種想食好嘢嘅慾望。另外,牛肉拼盤就真係牛中之最,每款肉都有自己獨特嘅口感,隔籬桌嘅大叔食得津津有味,我都心諗:「老闆,嚟多份!」海鮮配料,尤其係嗰四粒鵝肝墨汁墨魚丸,軟滑得嚟個墨汁味道又一流,香口得滯,簡直係呢道菜嘅靈魂!而家講返個伊比利亞橡果豬,食落去簡直係肉食愛好者嘅夢幻逸品,啖啖肉既唔會太肥膩又帶點煙燻香,煲一煲真係舉世無雙。之後,再嚟個雜菜拼盤,清新解膩,真係搶晒鏡。最後,竹蔗茅根就係個人大獲全勝嘅一步,解滯又解暑,好正!😋最尾嘅甜品就唔使多講,連老闆都話呢個焦糖豆腐花係佢嘅得意之作,一啖落去,順滑豆香,有焦糖嘅輕微苦澀,尾音獨特。總之,元朗「大滾友」真係價錢合理,物超所值,一試難忘!下次又要黎啦!👍👍👍