2011-03-05 566 瀏覽
內裏有一張張的大枱, 邊個入嚟就隨便坐, 我見通常喺單一個人, 有位就坐低叫食物, 跟住就自顧自低頭咁食......2位認識或以上嘅人係好少見到. 咁啱電視播緊新聞, 差不多每個人個頭都係望住同一地方, 做同一動作就係...岳高頭望望電視跟住再垂低食一啖食物。 不過坐喺我對面嘅男人就食粥shirt到全場最大聲, 噪音污染令我毛骨悚然 地下真係多垃圾到不得了, 用過嘅厠紙啦、牙簽啦、骨頭啦等等價錢就真係幾抵, 重有d新式嘅食品, 例如豬什出前一丁, 就要十八個大洋。綠豆沙比出面所謂甜品店大碗好多, $7一碗好足料, 有齊臭草、海帶紅豆沙都係7蚊大大碗, 有果皮而且紅豆煲到淋哂(滑嘟嘟咁), 不過就無起沙炸兩$6 油條還算新鮮, 米漿夠米香, 拉腸粉的功夫到家. 腸粉豉油有落酒煮開過就是因為這種街坊的感覺, 所以我諗連鎖式粥店好難喺長沙灣搶到客源。

地下真係多垃圾到不得了, 用過嘅厠紙啦、牙簽啦、骨頭啦等等

2011-03-03