2018-08-11 487 瀏覽
雖然天氣熱但突然想食辣+啤酒,方便就腳就揀左呢間港漂開既12味。好耐以前係佢地頭一/兩間開既佐敦分店試過,大陸叫呢個做「麻辣香鍋」,當時同岩岩北京番黎既朋友食,除左貴,就係到喉唔到肺。所以今次諗住去盡d,就試下中辣!香鍋最少配5個菜,我地就叫左六款:豆皮/炸大腸/牛柏葉/薯粉/萵筍/豬頸肉。賣相唔錯大大碗咁,但一食便知奶野:好辣!但果種辣係純粹得個辣,唔麻唔香,何說好的12味應該唔係指12道風味吧? 逐個點評:-豆皮:份量最多 食極都有,但係乾皮版,唔係彈牙果種,當吸d辣黎食下咁⋯-炸大腸:成碟野最有睇頭的,大腸炸過開半先入鍋,肥瘦適中 炸過又好香口,好彩有大腸令成餐飯開心番d;-牛柏葉:其實食到一半先發現我地叫左佢,因為真係超少!而且刀功好到我懷疑牛柏葉係絞碎的!得番d鬚-薯粉:超失望,完全係痴埋一舊,撈極用辣油攪極都唔散,每條食既時候都係強行扯甩佢,口感有幾軔都可想而知;-萵筍:正正常常既菜,無筋夠脆;-豬頸肉:超白淨,脂肪比例比正常多,但係換來嘅口感就無左豬頸肉既爽身,唔似食緊豬頸肉⋯另外諗到可以讚既位,就係$58一大支啤酒都幾抵⋯好似$88每人就可以啤酒任飲。但銅鑼灣/灣仔呢個
得番d鬚
-萵筍:正正常常既菜,無筋夠脆;

但銅鑼灣/灣仔呢個交界位 租左兩個鋪面晚市都門可羅雀,睇黎遲d又會有新餐廳了⋯

(題外話:本身想去廁所,但嗰度扮中式對半開嘅廁所摺門中間竟然合唔埋,關上門都有條空隙,出面就已經係食飯枱,叫人點放心如廁呢⋯所以放棄左死忍⋯)