2018-12-11
今日又過西環,lunch照舊係附近搵野食,上次係呢邊食lunch先發覺原來西環都好多正野食!兜兜轉轉,搵左一間台式小店 – 五斗米餐廳都做緊facebook活動,like+share+tag3位朋友,餐廳會送一份滷豆腐/冬瓜茶。睇佢menu主要都係賣比較本土既台式食物,蛋餅,抓餅,甜不辣,肉燥飯,牛肉麵,基本上台灣既主食小食都有!黑糖珍珠鮮奶第一次飲黑糖珍珠鮮奶,餐廳預設既甜度唔會太甜,好岩平時飲珍珠奶茶都要少甜既我。珍珠非常多,接近有半杯,而且煮得夠腍夠入味,咬落q彈之餘又唔會好韌台式蛋餅加芝士去過咁多次台灣都冇試過蛋餅,見好多當地小店都要有蛋餅早餐我見隔離台個份好似好好食! 點左一份蛋餅加芝士份量算得上大份,岩岩煎好夠哂新鮮熱辣。蛋餅煎得夠香口,邊位仲有d脆口又唔太燶,恰到好處中間既蛋同芝士mix得好好,食落既有蛋香又有芝士既creamy質感,咸咸地幾好味滷雞腿肉燥飯超級誇張既肉燥份量! 便當仲有竹荀,貢丸,墨丸,津白,滷豆腐同一隻滷雞脾,真係非常豐富~店員話竹荀係台灣直送! 夾起質感幾軟身,咬落好爽口,味道好香!貢丸,墨丸,津白,滷豆腐都用滷水汁滷過,但味道唔會太咸,仲有淡淡既滷
兜兜轉轉,搵左一間台式小店 – 五斗米
黑糖珍珠鮮奶
台式蛋餅加芝士
去過咁多次台灣都冇試過蛋餅,見好多當地小店都要有蛋餅早餐
我見隔離台個份好似好好食! 點左一份蛋餅加芝士
份量算得上大份,岩岩煎好夠哂新鮮熱辣。
蛋餅煎得夠香口,邊位仲有d脆口又唔太燶,恰到好處
滷雞腿肉燥飯
貢丸,墨丸,津白,滷豆腐都用滷水汁滷過,但味道唔會太咸,仲有淡淡既滷水味
滷雞脾都有完整一隻,份量十足,但可能雞脾較厚身,食落滷水味唔係好夠,但真係好厚肉!
肉燥真係要重點推介,食咁多間餐廳既肉燥飯,得呢間加左蝦乾,食落完整係另一種風味!
既有豬油豬肉香,又有蝦乾香,比一般肉燥更香口,而且呢度既肉燥油膩感唔重,誠意推介