2019-05-04
從來都未食過摩洛哥菜,估唔到尖沙咀會有一間,為咗想試吓新野,所以決定去試試。由門口到餐廳裏面都用咗外國風情嘅裝修,連侍應都好熱情。一打開個Menu,實在太多選擇,多到唔知點樣揀,所以決定叫一個二人套餐。《Lentil Soup》呢個扁豆湯好足料,有西芹,芫荽,扁豆,洋蔥,蒜頭同埋蕃茄,基本上,飲完之後會有一個好飽肚嘅感覺《Harira Soup》摩洛哥番茄濃湯有一種好濃厚嘅蕃茄味,同樣地都係好足料,當中仲有一啲鷹嘴豆,扁豆,芫荽,兩個湯都好足料,如果你鍾意番茄或者肉味,你可以選擇呢一個湯。《Greek Salad》希臘沙律當然唔少得橄欖,羊芝士啦!面頭加咗啲橄欖油,夠晒健康。《Falafel》 炸豆丸子係中東一帶嘅菜式,外表睇同食落有啲似肉丸,外層係比較脆,內層係豆再加一啲香料而成嘅。《Lamb Curry》鍾意食辣嘅你一定要叫宜個菜式,辣得來香味十足,而羊肉炆到入晒味,味道香濃,撈埋飯食一流。《Chicken Tagine》檸檬焗雞係摩洛哥嘅特色菜式,用橄欖,橄欖油,大量的香料,以健康及陽光的地中海飲食原則烹調!上菜嗰時就有個特色煲蓋,一食落去,就有一陣清新嘅檸檬味,仲有啲綠橄欖同香
由門口到餐廳裏面都用咗外國風情嘅裝修,連侍應都好熱情。
《Lentil Soup》
《Harira Soup》
《Greek Salad》
《Falafel》
《Lamb Curry》
《Chicken Tagine》
檸檬焗雞係摩洛哥嘅特色菜式,用橄欖,橄欖油,大量的香料,以健康及陽光的地中海飲食原則烹調!上菜嗰時就有個特色煲蓋,一食落去,就有一陣清新嘅檸檬味,仲有啲綠橄欖同香料味,而雞肉肉質都好嫩滑。
《Mahalabia》
最後一個甜品,感覺就好似一個奶凍,但就唔會太過甜,好適合我哋呢啲健康嘅人。
《Mango Lassi》
整體的感覺像比較濃稠的 Yogurt drink,帶點的香料味,酸酸甜甜咁。