餐廳: 金記冰室 (康怡廣場北座)
資訊:

2018-12-08 111 瀏覽
作為康怡嘅半個街坊,知道最近開咗間新嘅金記冰室。每次行過都人山人海,唔通真係咁好食?今次終於的起心肝排隊去試下~佢間鋪頭嘅設計係新派設計但係就用懷舊主題,令人好有親切感。等緊期間,見到原來隔離係有個地方有新鮮出爐麵包賣~~真係好有以前冰室嘅感覺。等咗一陣間,終於可以入坐。地方乾淨企理光猛闊落 ,連佢嘅用具 ,都係睇得出有品味。佢有午市套餐或者散叫。其實價錢就差得唔遠嘅,不過午餐就有飲品。我同朋友 一人叫咗個餐朋友叫咗個海南雞餐配油飯 $70 海南雞好嫩滑配生薑蓉或者豉油 ,仲有個例湯。油飯都食得出好香 ,七十蚊唔算貴喎。本身我都想買午餐但係喺餐牌見到我好鍾意食既牛舌呢度竟然有得食,所以就叫咗個❤黑椒牛舌炒飯 $65炒得好有鑊氣 但又唔油膩, 🐮舌亦都有番咁上下分量。 呢啲咁嘅鑊氣唔係出面普通茶餐廳都做到,所以好有驚喜~再另外叫咗個蛋白杏仁茶$15 一樣係我嘅至愛。先頭以為係一碗嘅甜品咁樣,原來佢係杯上, 見到啲蛋白浮曬喺面 好足料 👍飲落唔單止滑,最緊要係唔太甜,感覺好滋補。絕對唔係求其攞粉開畀你,真係有料到。喺太古普通食個飯都差唔多價錢,但係呢度啲食物有質素,唔怪得知咁多人排隊啦。

佢間鋪頭嘅設計係新派設計但係就用懷舊主題,令人好有親切感。

我同朋友 一人叫咗個餐
朋友叫咗個海南雞餐配油飯 $70