2021-11-10 100 瀏覽
位於元朗嘅一間鐵板燒餐廳,裝修簡約環境唔大,但勝在夠舒服。食物方面質素唔錯,擺碟好精緻,可以打卡之餘仲可以享受埋美食。廚師同服務員都好肯去交流,亦會講解下點樣去烹調,介紹吓食物有兩個套餐供選擇,我哋揀咗「譽」二人前套餐$1,680,套餐包括有沙律、前菜、龍蝦、鮑魚、季節燒魚、北海道帆立貝、鵝肝、特定牛肉/豚、炒飯、時令湯、甜品。🔝沙律有藍莓、車厘茄、哈密瓜、巴馬火腿蘆筍卷,配上柚子醋好清新。🔝前菜有汁煮東風螺同炸小澤蟹,螺肉好軟腍勁入味,而小澤蟹就炸到卜卜脆。🔝將鹽鋪落鮑魚上邊,然後再焗熟佢。鮑魚有嚼勁有質感,再配埋鮑魚肝醬更加正,鮑魚肝醬味道濃郁甘香,正合我口味。🔝師傅喺鐵板上放咗個煎鍋,倒入適量嘅油,再將白甘鯛反轉表層連魚鱗一齊炸,再用半蒸半焗嘅烹調方式煮熟魚肉。魚鱗位置超級有驚喜,一咬落去表層好酥脆,而魚肉亦嫩滑多汁,再配上明太子醬增加層次,真係好好食,最後師傅仲話食埋粒龍珠果可以消除肥膩感,本人覺得味道有少少似梨,都幾得意㗎。🔝兩粒帆立貝都好厚肉,火候適中煎至兩面都金黃色,肉質嫩滑。一隻配自家醃製三文魚籽,而另一隻配上黑松露醬,底下亦有海膽忌廉汁,本來已經好好食,加埋個汁味道會
位於元朗嘅一間鐵板燒餐廳,裝修簡約環境唔大,但勝在夠舒服。食物方面質素唔錯,擺碟好精緻,可以打卡之餘仲可以享受埋美食。廚師服務員都好肯去交流,亦會講解下點樣去烹調,介紹吓食物

「譽」二人前套餐

沙律

前菜 - 汁煮東風螺+ 炸小澤蟹

鹽焗南非鮑魚配鮑魚肝醬+雞冠草

時令魚 - 白甘鯛立鱗燒

北海道凡立貝

🔝兩粒帆立貝都好厚肉,火候適中煎至兩面都金黃色,肉質嫩滑。一隻配自家醃製三文魚籽,而另一隻配上黑松露醬,底下亦有海膽忌廉汁,本來已經好好食,加埋個汁味道會更豐富。

伊勢活海老

🔝師傅將龍蝦開邊去殼煮熟,然後即場將蝦膏取出再加牛油同柚子芝麻汁煮成醬汁再撈勻,龍蝦肉質嫩口彈牙,好惹味。

焦糖鵝肝配日本鳥取梨

🔝師傅將砂糖灑上鵝肝面去煎,令到有一層糖焦係面,唔需要加任何醬汁,食落外脆內軟,一樣好味。

🔝美國封門柳(左邊)➰和牛(右邊)
套餐包嘅牛肉係美國封門柳,另外亦可加$160轉日本和牛,咁我哋就各點一款試下啦,兩款都煎至五成熟,美國封門柳牛味濃郁,肉嫩多汁。而和牛就比較一般,所以我認為可以唔洗加錢轉😂

焦糖多士

🔝將方包加牛油煎至金黃脆口,然後再加上砂糖,令到多士面層有脆脆焦糖感覺,食到停唔到口。

🔝立魚湯(上) + 黑松露雜錦炒飯(下)
呢個湯好好飲,平時唔太鍾意飲魚湯嘅我竟然成碗飲晒,魚湯呈奶白色,魚味超濃郁,鮮味十足。而炒飯見到師傅落咗好多黑松露醬落去炒,味道好香,不過就冇乜特別嘅。

自家製雪糕
🔝雪糕有幾款味可選擇,而我哋就揀咗芝士味同開心果味,兩款味道都好好,但個人比較鍾意芝士味,佢係有啲似奶蓋嘅味道,好Creamy。
2021-10-05
鹽焗南非鮑魚配鮑魚肝醬+雞冠草