2011-12-14
一餐生日飯,一拖再拖,拖咗幾個月先食。因為我哋幾家人都算係美孚街坊,地點就揀咗係屋企附近嘅百樂門宴會廳,另一個原因係依度年初搞咗一大輪裝修,同埋轉咗大集團做,即管又睇吓佢哋嘅手勢。雖然轉咗手,但都仲見到啲舊伙計喎。不過,依家由大集團做,感覺成間嘢好似醒神咗好多。我哋訂早少少,怕人多,6:00pm到,果然無乜人,好似啱啱開鋪咁。就算去到7:30pm,望落都只係七、八乘滿,始終佢個位置確實有啲隔涉,偏埋美孚一角。但係,裝修後環境真係正好多,少咗啲柱位,掛咗幾盞大型水晶燈,加裝彩色射燈,又搭晒台,擺明車馬專攻婚宴生意。初頭都覺得因為位置問題會係先天不足,擺酒席唔多搞得起,估唔到近依個月都見有人晌度擺酒,其實識行嘅,去美孚西鐵站都係5分鐘左右,行去美孚荃灣線亦只不過10分鐘啫。依間百樂門長期推出「晚飯3選2三寶」,每枱客都可以晌3款特價小菜中揀兩個,今期嘅三寶有香脆拔絲骨($38.8)、叉燒皇($48.8)同帶子三層樓($48.8)。精打細算嘅港人通常都盡享依啲優惠,因為同枱係慶祝三個人生日(應該係補祝),所以,預咗食得豐富啲,故此再加個老火湯及4個小炒,肯定食到飽飽,因為我哋都係5個大人1個
老火湯原煲上,湯渣撈起碟上,有紅蘿蔔、豬骨、沙參、玉竹、猴頭菇,證明足料。而且湯味清甜、夠濃郁,煲足火喉,夠老火。
生炒骨嘅升級版,以生炒骨為基礎,再打做一朕麥芽糖拔絲效果,加上以水蜜桃伴碟,色澤鮮明,賣相搶眼。排骨有肉地,脆漿唔算厚,咬落幾脆,又帶點麥芽糖甜味,拔絲效果純粹綽頭嘢,不過只賣$38.8,確係抵食。
瓦煲就大大個,份量唔算多,只有半滿,不過,都已經有5、6件豬手。味道話梅味幾重,但又唔係死酸,都OK喎。
對依個菜幾有好感,一磚磚水豆腐一面醮滿紫菜碎然後脆炸,放上整熟咗嘅帶子,再加啲蟹籽做裝飾,一客6件排得整整齊齊,賣相吸引。豆腐內嫩外脆,紫菜碎有啲畫龍點睛之效,令豆腐食起嚟無咁寡。帶子質素都OK,幾厚肉,有鮮味!
同枱多人都鍾意食菜,所以「專登」叫咗兩個淨菜,難得當中亦多人好涼瓜,所以就要咗碟豉椒生炒涼瓜片。其實好簡單,就咁得豆豉、青椒同涼瓜,豉香惹味,涼瓜味甘,唔錯嘅配搭。
依個傳統大排檔常見菜式,亦係一道歷久不衰嘅小炒。係略嫌椒絲同腐乳味都唔夠出,腐乳應該再落得狠少少。
今餐飯嘅另一道重頭戲,一大個銀盆以Gas爐「慶住」上枱,相中為半份嘅份量。友人講依個係順德菜,好似係專賣河鮮嘅肇順名匯做起依道菜。「水庫魚頭」初頭聽落真係唔知何解,原來係順德特產,順德河鮮出晒名,而依啲大魚晌當地水質潔淨嘅水庫天生天養,所以特別肥美。盆內有3個大魚魚頭,肉質鮮味;湯內仲有走地雞件、粟米,下咗少少胡椒,材料都幾豐富,雞件咬落唔嚡,幾有肉味,估計都有半隻雞,粟米又清甜,當然個湯底都唔可以放過啦,大家一飲而盡,頗為暖身。
可能店鋪新轉手,都想做番啲表現,樣樣嘢都整得唔錯,頗有水準同心思,希望佢保持到,所以,今次俾個笑佢先!