2020-05-06
咁難得友人揸車載我哋入到屯門搵食, 食完正餐, 梗係要嘆埋個甜品先走啦。離食晚飯間舖好近, 行唔使 2 分鐘就到。 入店前店員幫我哋量完體溫, 再幫我哋安排坐位。 雖然店家坐位數量不多, 舖面面積亦不大, 但牆上貼著食客留底不同顏色嘅標貼, 令店面增添不少色彩, 疫情關係, 枱與枱之間有屏風相隔, 每張枱上亦有一支酒精搓手液, 以便客人進食前消毒雙手。一見到餐牌, 我就決定要點岩鹽拖肥 Oreo 鮮忌廉窩夫, 而 P san 同我都鐘意食刨冰, 所以佢點咗個鮮果飄雪。 友人點嘅係中式甜品, 所以唔使等好耐就到, 但我同 P san 點嘅就因為新鮮即叫即整, 所以等咗 10 分鐘左右先到。 主角嚟啦, 先講吓個岩鹽拖肥 Oreo 鮮忌廉窩夫, 上面有鮮忌廉同 Oreo 餅乾, 仲有啲杏仁, 同埋可自選一球雪糕, 我揀咗雲呢嗱味雪糕, 雪糕好大一球, 配埋店家淋上面頭嘅岩鹽拖肥醬, 真係超邪惡, 但味道又超夾, 窩夫食得出係新鮮整起, 我同 P san 幫佢影完相都仲係外脆內軟, 口感非常豐富, 雪糕冰凍, 杏仁同 Oreo 脆口, 鮮忌廉軟棉, 真係好 match。之後就到鮮果飄雪。
之後就到鮮果飄雪。 喱個刨冰用上六種生果, 有芒果、哈密瓜、火龍果、西瓜、提子同埋木瓜, 全部都唔係時令生果, 但都好甜, 而個冰唔係刨定放入冰櫃等人客落柯打就拎出嚟咁實的的, 而係有客人落單, 店家先會刨軟棉棉, 入面仲加咗煉奶, 奶味濃, 喱個冰我同 P san 都冇揀雪糕球, 就嚟咗同 menu 上一樣嘅士多啤梨雪糕球, 我覺我如果揀返雲呢嗱或朱古力味雪糕可能會夾啲, 因為士多啤梨味太甜, 而且冇雲呢嗱同朱古力味咁重奶味, 食落去冚咗放喺刨冰入面啲煉奶味, 但店家好細心, 佢放咗一支煉奶喺台面任我哋加, 如果覺得奶味唔夠或者雪糕冚咗啲奶味, 可以自行加潻, 不過我同 P san 咁鐘意奶味都覺得夠甜唔需要加了。
總括嚟講, 喱間甜品舖真係令我同 P san 嘆甜品!