2020-02-21
距離我上一篇兼唯一一篇食評十年之久,係武漢肺炎影響全港民生既情況下,決定重新嘗試揮筆支持下有質素既黃店,唔想佢地捱唔住執笠,疫症過後變左美X或者X臨.......沙田站唔係淨係得新X城既,由沙田站行過黎瀝源商場15分鐘左右之前有食過富東閣既任食火鍋,價錢平、食物質素唔錯,獨有之處係佢唔會逐碟菜上,剔左既菜會砌成一盤,有人鐘意有人唔鐘意,不過一定洗少好多碟~今次黎到就諗住試下小菜,宜家做緊小菜4送1優惠,都幾抵~不過睇睇下俾個自選三寶吸引左,平日$368,揀左波士頓龍蝦伊麵、脆皮燒鵝(+$30)、金銀蛋浸白菜仔,另外加左個薑蔥蠔煲、蓮藕湯,全部份量都好大,4個人係唔應該嗌咁多既......眼闊肚窄<波士頓龍蝦伊麵>以為波士頓龍蝦好細隻,原來都幾多肉,切件上方便分黎食,伊麵有好香濃牛油味,略嫌有少少膩<脆皮燒鵝 - 半隻>外皮有少少燶,整體皮脆入味,送飯一流,呢個絕對值得encore<金銀蛋浸白菜仔>可以揀不同時蔬,因友人唔食菠菜揀左白菜仔,但我唔太鐘意,如果有莧菜就好啦,可惜未係時候<蓮藕湯> $88成盅上既,前後裝到9碗湯
<波士頓龍蝦伊麵>
<脆皮燒鵝 - 半隻>
<金銀蛋浸白菜仔>
<蓮藕湯> $88
成盅上既,前後裝到9碗湯,仲有湯渣食,都幾好
<薑蔥蠔煲> $68
最後先上,食得太忙形,唔記得左影相,total有12隻蠔,好味道!
計埋加一茶芥埋單$6XX,有Viu TV睇,仲有蠔燒鵝龍蝦食,都算係抵
呢個時勢閒日晚市都有一半客,算係咁架啦,臨走見到有外賣自取小菜3送1,下次屋企聚會都諗得過