2021-09-21 58 瀏覽
/ 喺孖沙街,有間店面特大別突出嘅Cafe,牌面用咗 Tiffany Green嘅 Friday Cafe & Wine Bar ,係間坐位唔多嘅小店,見最多人介紹佢嘅3D 拉花,不過今次我book咗夜晚食,後來先知3D拉花嘅咖啡師已經下班,有啲可惜~希望之後都有機會試下啦/ / 二人Dinner Set /【Appetizer】 忌廉白酒煮蜆 +香炸薯角🍟忌廉白酒煮蜆值得一讚,整得入味,白酒汁好開胃。🍟薯角都新鮮熱上,香脆又惹味﹗餐湯Soup of today for two [ 青豆湯 ]  青豆湯小編都okay,佢真係用青豆打出嚟嘅濃湯,飲落比較稠啲再夾雜住啲青豆衣,青豆味都幾突出的,但根據非正式統計應該有超超超多人唔鍾意青豆🤣【 Main Dishes 】脆燒德國豬手🍖豬手賣相都ok,份量感覺上多啲再開心啲,幾好嘅係豬皮真係脆得嚟都幾有咬口,而且唔多炸粉,點埋介黃芥末香口又惹味。肉質唔會太鞋同痴牙,最底有啲洋䓤、翠玉瓜🥒,配菜份量正常,感覺都可以再多啲。【Pasta】黑松露野菌意粉 黑松露野菌意粉可以話穩陣之選,上面有少少沙律菜搭配,份量賣相都正常,上枱時候都聞到黑松露味好香

/ 二人Dinner Set /
【Appetizer】
忌廉白酒煮蜆 +香炸薯角🍟
忌廉白酒煮蜆值得一讚,整得入味,白酒汁好開胃。
🍟薯角都新鮮熱上,香脆又惹味﹗
忌廉白酒煮蜆

【 Main Dishes 】
脆燒德國豬手🍖

【Pasta】
黑松露野菌意粉
黑松露野菌意粉可以話穩陣之選,上面有少少沙律菜搭配,份量賣相都正常,上枱時候都聞到黑松露味好香,食落松露味都突出,野菌份量都幾足,叫做幾正常發揮👍🏾

自家制鮮果牛奶布丁
我寫食評先發現原來本身有鮮果,嚟到嗰陣見係普通牛奶布丁,唔知係咪今日咁啱冇鮮果~定唔記得放。不過布丁牛奶味幾重同濃郁
自家制鮮果牛奶布丁

然後我哋額外加咗個pizza :
【拿破崙肉腸薄餅 🍕】$128 (小編推介🔥﹗)
Napoletana with Sausage Pizza
因為二人Set入面嘅選擇都比較常見,反而食落pizza有啲驚喜,用料多🥰畀得好足,啖啖都食到豐富嘅材料配搭,而且烘邊夠脆,整體唔會太油,好食的☺️
拿破崙肉腸薄餅 🍕
另外我哋叫咗兩枝啤酒,menu有介紹返各種口味嘅特色,即使唔係飲開都可以睇住嚟揀,我哋就揀咗幾得意嘅帶香蕉味嘅「Banana Bread Beer🍺 」同埋帶柑橘味「VEDETT Extra White🍻 」

/ 🍺 Banana beer $45 /
呢款係帶濃香蕉味🍌嘅啤酒,啤酒帶溫和嘅苦味,混合著香蕉香,會有微微嘅清甜在口中殘留,易入口同回甘都易接受💛

/ 🍺 VEDETT Extra White $45 /
另一支叫咗支白啤,入口帶天然草本🍋同香甜嘅柑橘味🍊,回甘味都好爽口清甜,女仔都好啱飲﹗
VEDETT Extra White

香炸薯角