2023-03-04 266 瀏覽
座銀- 一間在日本本土亦十分出名嘅雞白湯拉麵名店,以前在大阪旅遊時亦曾到訪當地嘅分店品嘗過。今次是第一次於香港分店品嘗,亦十分期待。 尤於之前食過佢哋嘅雞白湯拉麵,所以今次決定試吓佢哋嘅雞白湯沾麵。🐔 當沾麵一到嘅時候,首先試吓佢哋個湯,味道不錯,但比味道比日本店嘅味道淡一點。飲落去係西式濃湯嘅感覺,每一口都有濃厚嘅雞味。麵貭食落有彈性,食落有小麥粉嘅香味,亦係凍嘅,符合日式沾麵嘅要求。但湯嘅溫度不夠高,所以出嚟嘅感覺差啲。🤤🤤 而配料方面有相信應該係慢煮一塊雞肉叉燒同埋一塊豬肉叉燒,味道不錯,但雞肉叉燒比較乾。而招牌配料「炸牛蒡」則只有三片,比較失望。 總括而言,好食,但價錢比較貴。偶一為之可以,但不會係首選。如果可以嘅話都係去日本食比較正。 推薦指數👍🏻:4/5分。

推薦指數👍🏻:4/5分。

雞白湯沾麵
2023-02-24
30 分鐘 (堂食)
雞白湯沾麵