2017-06-02
之前已經同屋企人試過呢間餐廳一次,前幾日佢哋突然之間又話好想再去食,所以我就打咗去book位已經唔記得咗上次有冇呢一張餐巾,今次見到,覺得好靚,好特別。而且紙質特別厚,好用睇返個menu, 食物都有好多選擇。我記得好似上次叫咗一人一個套餐,所以今次就散叫,試多啲唔同嘅嘢首先,叫左個乳酪蝦仔蛋沙律。材料豐富,包括有蝦仔、碎蛋、車厘茄同生菜配上少少黑醋汁,味道酸甜。最特別嘅係沙律入面有爆珠,通常我哋都係甜品同埋飲品裏面發現,原來可以用係沙律度,味道帶點荔枝同酸味,好清新跟住就係法式焗田螺,田螺面頭加左大量嘅香草,好香,味道有咬口又鮮美。而底唔係加左平時會發現嘅薯仔,而係番薯茸,味道更加香甜再嚟就係帶到俾我驚喜嘅蝦多士,蝦多士差唔多有一把30cm嘅間尺咁長,比平時食開嘅唔同。外面炸得好鬆脆,而入面既蝦肉彈牙爽口再嚟就係乳鴿,雖然依隻乳鴿唔係好多肉,比較瘦,但係仍然可以做到皮脆肉嫩主菜方面就係米酒煮蜆,蜆肉非常肥美,差唔多有一個五毫子咁大,酒味唔會太重,味道有咬口又煙韌,而且差唔多全部都打開曬另外,我哋仲叫咗個蝦肉肉醬蘑菇意粉,蝦肉細細隻好爽口,撈埋佢一齊嚟食,好開胃。意粉韌度適中,整體好配合
乳酪蝦仔蛋沙律
焗法國田螺
冬陰公蝦多士
艾迪乳鴿
米酒煮活蜆
蝦肉醬蘑菇意粉配鮮蝦
朱古力脆脆蛋糕
甜品方面叫咗個朱古力脆脆蛋糕,賣相好吸引。食落去,朱古力味好濃,最鍾意底下有啲脆脆,好味又夠甜
整體來說,餐廳俾人感覺舒服。西餐一向俾人感覺昂貴、高高在上、食個西餐差唔多要用幾個鐘既時間,但呢度就打破咗固有嘅觀念。服務員態度親切,而且仲會介紹呢度嘅招牌菜俾你知。上完一道菜,就會即刻上第二度,唔會用好耐時間。最重要嘅係用合理嘅價錢提供到優質嘅西餐