D2令荔枝角多左個好去處,同時亦都令我識左多d唔同既餐廳。同朋友去完D2行街之外,就去左佢介紹既Ulyssa,呢間餐廳係工業大廈入面。本身我都幾抗拒,因為覺得大廈都唔會有咩好食架啦。點知,我錯了!Ulysse真係會成為我去荔枝角既食堂。---入到黎餐廳就會有一種好寫意既感覺,餐廳簡潔有詩意。👸🏻鐘意佢簡約風格的裝潢,簡單又舒服!環境寧靜,配以風扇輕吹,令牆上的紙飾輕輕漂浮。好寫意。---我們點了兩人套餐($528加一),分別有頭盤、意大利麵同主菜。而且仲包埋甜品放題。😍 ---✨重點推薦✨ 頭盤:頭盤有鵝肝刈包、松露凍蜆、煙三文魚蝦、迷你水牛芝士車厘茄、水果及餐湯。鵝肝香濃配以微甜鬆軟的刈包;松露既香氣配上凍蜆;煙三文魚包裹著爽口鮮蝦;仲有乾身的水牛芝士配車厘茄。每樣用料新鮮不在話下,食物間的配搭令兩者相輔相成,頭盤真係非常有驚喜!---燒虎蝦龍蝦汁意粉:虎蝦幾大隻同好新鮮,而且爽口。經燒過既虎蝦混有燒烤獨有既香氣。龍蝦汁意粉味道亦ok。(👸🏻對於食意粉呢樣野真係麻麻,所有唔係好識形容意粉。🐗鐘意食就隨🐗意吧!)---香煎澳洲西冷配紅酒汁:西冷分量ok,煎到7成剛剛好。西冷外熟內嫩,火

✨重點推薦✨ 頭盤:

燒虎蝦龍蝦汁意粉:

香煎澳洲西冷配紅酒汁:

西冷分量ok,煎到7成剛剛好。西冷外熟內嫩,火喉掌握不錯!不過西冷質素可更好。(係我地要求高😂)調味料適中,配菜方面用料新鮮,配菜亦屬上尚,絕不馬虎。

✨推薦✨ 甜品放題
本著不浪費的精神,我們只點了四款(共13款),包括香醇朱古力撻、法式焦糖燉蛋、檸檬撻和士多啤梨撻。除了士多啤梨撻略甜外,其他甜品都很推薦。

---
Ulyssa by Aldou 無論食物水準、環境抑或服務都好好。每樣都獲高分,而且環境舒服寧靜。最岩放假輕鬆下既時候黎又或三五知己小聚既地方。👍🏻