在放工後同下一個活動時間有段距離,所以到灣仔吃了一個工後午餐以宣洩下我的疲勞感,在openrice找了數十篇,好多在三點半鐘呢個時間都落場,好不容易看見這間貌相看似不錯的餃子店,佢有一個午餐set,我揀左青瓜漬物,咖哩烏冬同招牌chao chao餃子。青瓜漬物就無咩特別,涼涼咸咸咁,小份量,後來個咖哩烏冬到,好熱呼呼,夠濃味,入面仲有冬菇腐片粟米芯,都幾多料,它的份量比我預期大碗。之後就是我最期待的餃子,店舖叫餃餃餃子,我諗係最值得食,仲要係招牌,就讓我試它龍與鳳。有8隻,當侍應端到我面前,我呆眼了⋯怎麼8隻=平時4隻的份量,超失望,一隻餃子個體積就像女生手指尾咁大⋯ 無奈⋯ 係煎得幾香嘅,不過唔好味,因為佢餃子肉太碎,調味單調,得個咸字⋯ 所以,食完今次,我不打算回顧,店舖裝修都只是心普通日本餐廳咁,有bar枱,有雅座,無咩特別,不過有一點比較不好嘅係有個清潔姐姐拖地,佢似乎係無視食客不停拖,無可厚非佢好勤力,不過佢不停咁拖到我對白色鞋⋯變黑了⋯

入面仲有冬菇腐片粟米芯,都幾多料,它的份量比我預期大碗。
有8隻,當侍應端到我面前,我呆眼了⋯

Chao  chao餃子