1K
有時真係好佩服喺觀塘返工嘅各位!每次經過馬會對出嘅班馬線,人多車多,非常擠迫。但每日最恐怖嘅就係放工時間,成個觀塘都係人、人、人!難得去觀塘接M佬收工,就俾呢個人海戰術嚇怕,我哋決定食埋晚餐再輕輕鬆鬆返屋企。今日嚟到觀塘嘅翟道翟食泰國菜,餐廳非常闊落,放工就係要輕鬆吧!柚子鮮蝦沙律天氣開始熱,最啱就係食啲開胃嘅嘢啦!今日嘅頭盤就揀咗柚子鮮蝦沙律,柚子甘甜,夠晒醒胃;蝦嘅份量都唔少,大大隻,夠晒新鮮彈牙。炸蝦餅蝦餅即叫即炸,上枱嘅時候仲熱辣辣、脆卜卜!相信蝦餅用咗勁多蝦打成,因為非常彈牙,蝦味濃郁。炭烤豬頸肉豬頸肉烤得啱啱好,唔會太乾,外脆內嫩,配上泰式醬料就更加惹味。泰式海鮮粉絲煲本身預期嘅泰式海鮮粉絲煲會係辣,但原來唔係㗎!大廚用咗好多泰國香料,包括香茅、八角等整成,香味濃郁,味道好有層次,最正當然係索晒汁嘅粉絲啦!另外,海鮮相當豐富,有魚柳、青口、蜆、蝦等等!菠蘿雞粒炒飯原隻嘅菠蘿炒飯,當然係夏天最愛,酸酸甜甜夠晒開胃!飯底炒到金黃色,賣相非常吸引!配料有雞粒、菠蘿、肉鬆、腰果、三色豆等等,口感一流。唯一一個小意見,就係如果預先去咗雞皮就更好喇!

柚子鮮蝦沙律

炸蝦餅