2020-10-26 42 瀏覽
今日同朋友慶生,去左位於尖沙咀山林道既呑POT雞煲火鍋食飯。湯底方面,我哋叫左招牌螺片濃雞湯鍋。湯底清甜,螺片亦都好有咬口,用黎打邊爐一流,鮮甜得黎又唔會搶走材料原本既味道。我地另外叫左一份手打四寶丸,一份特級雪花牛肋片,三件餐廳自創既爆芝響鈴,一份芝士腸同埋一份娃娃菜。手打四寶丸分別有手打牛丸、手打蝦丸、手打墨魚丸 仲有手打黑墨丸。其中我最欣賞既就係手打牛丸。牛丸咬落口感好正,充滿牛味,令人回味無窮!特級雪花牛肋片未食淨係睇樣已經覺得佢好靚!牛肉肥瘦均勻,食落牛味非常突出!爆芝響鈴可以話係今餐最邪惡既代表!浸一浸湯底再即刻拎起,食落先食到面頭浸住湯底既皮,然後入面係脆脆地既腐皮,最後芝士係入面爆出黎,非常非常之好吃!最後娃娃菜同芝士腸亦都份量十足,娃娃菜好嫩,唔會老,吸收哂湯底之後又係一樣美食!