2018-11-30
係大角咀學完結他搵好野食,見到利奧坊呢度d餐廳幾闊落又唔多人,就揀左呢間試下!一入門口見到有個關東煮自助吧,忍唔住要揀幾樣野試試!我地點左日本蘿蔔、竹輪、冬菇、日本魚餅、福袋,點完坐返位就可以,唔使自己拎!呢度既關東煮較甜,但煮得夠軟,由其係蘿蔔,所以好入味!開頭仲驚唔夠飽就叫左個美人鍋,點知黎到係超大個鍋,好抵食!最重要係個雞底係濃郁既雞湯,蔬菜浸哂落去,好味道!小食有海蜇同燒雞泡魚乾,海蜇正常,幾爽口!而燒雞泡魚乾是必食推介!! 雞泡魚乾完全唔會好梗、食到痴牙,估計係新鮮燒,所以外脆內軟,又夠大碟,食哂d野再慢慢用雞泡魚乾送野飲,同朋友傾下偈另外試左黑毛豬腩串,我地燒左好耐,以為會過哂龍。但食落去仲係好軟身,有豬既味道,而唔係豬腥味!到浜燒大海老同浜燒蠔,待應幫我地較左5分鐘就食得,燒蠔時佢仲問我地加唔加清酒落去,話有客人會唔鍾意,好細心!食既時候覺得真係岩岩好,蠔一d都唔腥(可能係加左清酒),幾鮮!海老就大大隻(話哂都$68),啖啖肉,燒完都冇霉既感覺,但就冇咩蝦羔!係呢度仲可以飲到靜岡先飲到既綠茶可樂同日本櫻花可樂,朋友試左好鍾意綠茶可樂,我就覺得有d藥油味,而櫻花可樂真係好重
係呢度仲可以飲到靜岡先飲到既綠茶可樂同日本櫻花可樂,朋友試左好鍾意綠茶可樂,我就覺得有d藥油味,而櫻花可樂真係好重櫻花味,鍾意既會鍾意呢個味!
我就揀左完熟桃子梳打同信州提子梳打,初時以為梳打會係一杯杯餐廳溝出來,但原來真係日本支裝梳打,值回票價!
呢度真係放工鬆一鬆既好地方,又細心(食一餐用左幾個唔同爐),價錢適中,寧靜氣氛配上d日文電視,感覺自己置身於日本!