2019-05-21
放左工約左個同事去飲杯Chill 下,咁同事就帶左我去哩間Zentro。位置好近地鐵站,行左幾步就到。搭Lift一上到去望向餐廳勁有Feel,一大排露台式嘅Bar 枱,可以一邊睇風景,一邊吹下風,飲杯酒談談心。就算冬天天氣凍都唔緊要,佢有火水燈。佢燈光同餐廳設計嘅配搭真係一絕。 因為我地去到嘅時間都比較早,所以我地就叫左啲嘢食醫下肚先。當我地想點餐時,Waiter比左份Lunch Set嘅Menu 比我地,我心諗而家幾點呀仲Lunch… …但係睇真啲,原來佢地嘅Lunch Set 係供應到夜晚8點。咁我地就叫左以下哩兩個Set:1.Lunch Set H. Chargrilled Australian Riverina’s Chilled 120 Days Grain-fed Black Angus Ribeye in Tandoori Sauce w/ Fries & Veg (8oz) 炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼配薯條及雜菜: ($168)哩個就係Waiter介紹比我地嘅,佢話10個人嚟食有9個人都會嗌喎,咁我地今次就信下佢啦。塊扒一上枱陣味,已經聞到我流晒口水。平時
哩個就係Waiter介紹比我地嘅,佢話10個人嚟食有9個人都會嗌喎,咁我地今次就信下佢啦。塊扒一上枱陣味,已經聞到我流晒口水。平時Tandoori Chicken我就食得多啦,今次Beef 我都係第一次試,又估唔到個味幾夾。
2.Lunch Set J. BBQ Roasted Spring Chicken Served w/ Fries & Mixed Green 廚師特色燒春雞配薯條及雜菜: ($138)
哩隻雞就係我同事叫嘅…我睇佢賣相唔錯,所以都忍唔住要問我同事比啲我試下。食落唔錯,不過我都係鍾意我塊牛扒多啲,唔怪得Waiter都推薦啦。
話到明係Set,咁佢就緊係有包埋沙律同湯啦。
Salad: Mixed Garden Salad w/ Sun Dried Tomato Dressing
個沙律有好多我鍾意食嘅火箭菜,另外仲有幾款唔同嘅菜,食到我Jep Jep Jep。
Soup: Cream of Sweetcorn Topped w/ Red Pepper Puree
佢哩個湯同我平時飲嘅粟米湯好唔同,我覺得有啲似將粟米片攪碎晒嚟煮嘅,幾有粟米味之餘飲落口幾有Texture。
另外佢仲有包一杯果汁或者汽水,咁我地就揀左佢地嘅橙汁,因為佢地嘅橙汁係新鮮搾出嚟,而唔係用嗰啲咩咩先生定咩粒橙。
咪住先!我地個目的係嚟飲返杯嫁嘛,點可以少得酒呢?
3.Sileni Cella Selection Sauvignon Blanc 2014 ($60/ glass)
4.Hoegaarden ($56)
!!!重點嚟啦!!!
飲酒點可以唔搵啲小食'食送'酒
5.備長炭燒牛舌($48/串)
十分之好食!!!超級出色!!!其實我本身都唔係太鍾意食牛舌,但係食完哩串牛舌之後真係而家都仲有少少掛住佢<3想知有幾好食?真係講多無謂,自己走去試下!