2021-08-12
打針之前食好啲🤭雖然唔知點解有咁嘅念頭,但我朋友就係想打針之前食一餐勁嘅,所以我哋就揀咗壽司桜。分別揀咗Lunch Set 同Omakase Set Lunch可以揀壽司或者熟食◾️銀鱈魚西京燒▪️前菜係煙鴨胸,帶鹹嘅煙鴨胸配上甜酸醬,加埋爽脆嘅沙律絕對係醒胃嘅小菜嘅開始。▪️茶碗蒸轉咗做櫻花蝦溫泉蛋。用嘅喺日本初生蛋,超滑。櫻花蝦嘅鹹香更加帶出到果浸蛋香。▪️銀鱈魚超厚肉,入口魚油香味勁重,醃得好入味,帶甜嘅西京燒醬汁配珍珠米,好快就食晒一碗飯。另外仲有一條薑芽,少少酸味可以中和返銀鱈魚嘅油膩感🔲Omakase◾️先付3種盛 用木盤上枱😍擺盤勁打卡able▫️京都嫩豆腐蟹膏蟹肉日本京都豆腐好滑溜,蟹膏蟹肉鮮甜同豆腐好夾,唔會互相搶咗對方嘅味道▫️北寄貝水雲醋物呢個酸酸地幾開胃▫️Impossible meet 素肉碎他他多士素肉(大豆)製作的他他都係第一次試,幾有新意。焗脆左既薄片多士加咸咸地的素肉◾️剌身▫️蜜柑鯛魚建議一味兩食,一片原味一片點醋食,原味肉質實淨清甜,帶少少柑味。另一片點醋則提升鯛魚鮮味~▫️平政魚油脂感豐富又甘香,肥美多汁。一邊配豆芽,一邊配醬▫️太刀魚賣相唔錯,可能因為燒過食落帶少少煙
分別揀咗Lunch Set 同Omakase
Set Lunch可以揀壽司或者熟食
◾️銀鱈魚西京燒
▪️茶碗蒸轉咗做櫻花蝦溫泉蛋。
用嘅喺日本初生蛋,超滑。櫻花蝦嘅鹹香更加帶出到果浸蛋香。
另外仲有一條薑芽,少少酸味可以中和返銀鱈魚嘅油膩感
🔲Omakase
▫️Impossible meet 素肉碎他他多士
◾️剌身
▫️蜜柑鯛魚
▫️平政魚
油脂感豐富又甘香,肥美多汁。一邊配豆芽,一邊配醬
▫️太刀魚
賣相唔錯,可能因為燒過食落帶少少煙燻味
上面點綴左幾朵細細的紫花碎,居然帶出花香味,感覺清新。
◾️和食料理
▫️日本沖繩豬手,慢煮
慢煮過既沖繩豬手,口感超腍,啖啖骨膠原!真係想問經理要多碗🤭
◾️壽司5貫
▫️左口魚配左口魚邊
左口魚香甜而不油膩,配上油分較高既左口魚邊,帶返出少少油香感
▫️鰤魚配柚子胡椒
入口質感爽脆,鰤魚味濃
▫️金目鯛配富山灣蝦
第一感覺係芝麻好香口!地金目鯛係清爽派白身魚,甜度十足
▫️蒜片火炙拖羅碎蔥
先食到蒜片香味,之後食到壽司飯同魚油合為一體在口中散開,入口即溶!
▫️北海道海膽壽司
海膽結實鮮味,入口味道濃郁,甜度高
◾️魚奶湯
▫️奶白色嘅魚湯幾厚身,魚香香濃
◾️紅豆奶凍
▪️十勝紅豆打碎後再做成奶凍,唔會過甜搶左紅豆同奶既味道~
最可惜係坐唔到壽司師傅對住嘅吧枱,如果可以邊食邊同師傅傾偈,應該會係獲益良多嘅一餐,但都要等一陣經理其實都解釋得好詳盡☺️
希望下次再食嘅時候會坐到吧枱啦