2017-09-28 442 瀏覽
聽聞海港城新開左間係銅鑼灣排隊都排唔到嘅拉麵店,呢日lunch夠鐘即走,來到店門口約有10多人在排隊,是次lunch任務就係食拉麵,點都要排!!說時遲那時快,其實排隊唔係排太耐,我哋由排隊、到俾錢、到等入座坐低埋都係半個鐘(店員收完錢後會安排你去企另一條隊,之後就好快入座啦)。坐低後將小票交俾吧枱師傅,望住佢整呀整,不消5分鐘已經整好滿熱辣辣嘅拉麵~我order咗醬油湯底,$118嘅價錢有一大塊叉燒同糖心蛋,仲有條筍乾添⋯老實說真係好貴⋯糖心蛋係perfect的,如果另加要$15一粒;醬油湯底清得來微鹹,醬油湯底係有黑松露醬的,香就不在話下,但唔知係黑松露加熱後定係醬油嘅關係,湯底有小小苦澀味,都接受到嘅;師傅整嘅時候加左一小茶匙麻油,即刻令成碗湯底提升(原來出前X丁麻油麵真係偉大嘅發明!);拉麵麵質幼得黎幾彈牙,我學習網上嘅「拉麵說」,整碗拉麵係10分鐘內完成令到麵質唔會因熱湯而變淋唔知係咪我食得太急,完成碗面飲咗好多湯都未有滿足嘅感覺⋯幸好我係排隊果半個鐘已經觀察完,一碗拉麵碗深麵淺,所以保險起見,我叫左個迷你骰子肉飯($35),細細個試下味,果然冇令我失望!骰子肉其實同叉燒肉差不

唔知係咪我食得太急,完成碗面飲咗好多湯都未有滿足嘅感覺⋯
醬油湯玉子拉麵

幸好我係排隊果半個鐘已經觀察完,一碗拉麵碗深麵淺,所以保險起見,我叫左個迷你骰子肉飯($35),細細個試下味,果然冇令我失望!骰子肉其實同叉燒肉差不多,不過脂肪層多啲,亦都香啲豬肉味;肉塊係bite size,用火槍炙燒過,表面有輕微燒焦的條紋,好吸引~肉嘅質感好有咬口,配上一口加左少少甜豉油嘅日本米飯,鹹香鹹香既肉配粒粒飽滿既飯真係好好味!強烈要求佢要有正常size嘅骰子肉飯!(其實可以叫一碟肉再加飯⋯)
骰子肉飯

不過注意一點,店內只得凍滾水,仲要要求先至攞俾你,如果想飲茶都要加$15;整體而言價錢的確係貴,但感覺用料都幾靚,而且以拉麵店來說都坐得幾舒服,排隊嘅logistic 都安排得幾好。大家不妨一試(我要顧住荷包,有緣再會
30 分鐘 (堂食)
骰子肉飯