2021-11-22
<放肆的星期四火鍋雞煲夜>_筲箕灣-喜亭軒 : 雞煲海鮮火鍋放題$288/ one & 任食刺身$38 _完全估唔到喺筲箕灣嘅豪宅開左咁多間不同嘅餐廳,今晚同朋友仔決定勇闖下- 任飲任食嘅火鍋放題☺️喜亭軒,任食有度好可以見住個Menu 就可以唔駛睇價錢盡情發揮😌_入到嚟空間感十足,鮮風值得一讚,因為包包有啲職業病一入到坐,竟然先留意餐廳嘅鮮風,依度抽氣做得好好,冇一向放題雞煲火鍋嘅死症-勁大油煙,食油煙已經飽晒🤓,最後食完D衫同頭髮都冇咩味👌🏻_坐低餐前小食就到,有雲耳仔同青瓜仔,正常野,幾開胃為依餐打開序幕~😆_打邊爐前,先上嘅係雞煲,今次叫左小辣,份量兩個人食剛好,仲可以留返胃嘅空間打個靚邊爐,食完雞煲出去行咗轉,飲品種類有意外驚喜喎,有果汁、紙包烏龍茶、汽水啤酒、支裝水咁,掂呀👍🏻_再行前啲到左自助調味區,唔錯,幾乾淨,平生最怕依區黐立立😂因為包包喺拿醬狂魔,依度嘅火鍋豉油應該有自行調配過,唔會有死咸嘅感覺,其中最特別喺金榜醬,出色呀依個有啲XO醬嘅感覺,但又唔會太油,沾肉或海鮮食都幾夾😛_火鍋湯底今日決定傳統一下,來個香茜皮蛋&姫松茸益菌鴛鴦鍋,Ummm如果芫荽
_
火鍋湯底今日決定傳統一下,來個香茜皮蛋&姫松茸益菌鴛鴦鍋,Ummm如果芫荽味可以再重就仲正la ,或者蔬菜果度可以揀芫荽,照顧一下包包依類芫荽愛好者🥰。至於姬松茸益菌呢,有種養生嘅感覺,幾岩女士☺️
_
剌身呢,加$38 就可以任食,CP 值都ok 嘅,其由三文魚、帶子、八爪魚、北寄貝幾好味幾鮮,放題嚟講質素收貨嘅~
_
至於海鮮呢,有鮑魚仔、 元貝、海蝦、墨魚仔、青蟹等等,其中鮑魚仔肉質幾嫩,唔鞋口,仲有墨魚仔夠爽口彈牙,不錯喔
_
肉類方面,今晚主攻豬-西班牙黑豚肉,食落屬於瘦底,油脂感唔太重,正!最怕豬太肥😂
_
丸類方面,叫左蟹籽墨魚丸、梅菜豬肉丸、黑松露蝦丸。依度丸打得ok,夠彈牙。其中,至愛喺蟹籽墨魚丸,墨魚味濃,食落有咬口,點埋果辣豉油食,非常夾😋
_
食飽飽去甜品櫃行返轉,揀左兒時回憶雜果冰冰,之後返埋位叫埋杯Movenpick 做Ending 🥳