2018-01-26 674 瀏覽
有天行經灣仔道看見一間日式料理店,名字頗特別, 有廚師發板Omakese 特色壽司刺身, 見佢都幾full 先book枱。今晚兩大一小六點半便到達。店裏面有很多人應該是羨慕名而來。 餐牌中介紹很多 不同款式的"魚男九段盛" 和其他各款定食。 經店員介紹後決定叫兩個九段盛。不用3 佰可吃到Omakese 其实價格絕对保守,而且冇將貨就價, 店內魚鮮幾乎每天從九州,福岡飛抵,似乎想吸年青一族。 綜觀現場環境裝修簡約 有簡單簡樸和風特色,都是比較年輕化, 氣氛輕鬆唔拘謹。剩係個木格仔九段層架都影唔切,仲要order 2 個半圓形後併合一個大圓形, 何其壯觀。 先來的是Welcome Drinks。巨峰燒酎清甜得來只有少量酒精, 第三杯welcome drink 是鮮果汁是畀阿囝,竟然連小朋友都有, 雖然話係噱頭, 但感覺係誠意分, 阿仔話好飲,店員哥哥話陣間食野食得快獎勵佢多一杯, 又幾有辦法 ,之後跟住冇扭計快手食。魚男九段壽司盛(特上) $298魚男九段壽司因選了特上,食材會選更高級。 由上而下, 海膽壽司。選用加拿大海膽, 大大梳冇糊爛, 色澤金黃,甘甜味濃, 絕對鮮味, 吃得出高質素

先來的是Welcome Drinks。

魚男九段壽司盛(特上) $298

選用加拿大海膽, 大大梳冇糊爛, 色澤金黃,甘甜味濃, 絕對鮮味, 吃得出高質素食材。

金目鯛魚肉結實細緻, 表面輕烤, 魚皮表面有鹽粒, 帶出魚鮮味。

平目鯛表面微烤掃上醬油, 肉質嫩滑。
還有中拖羅,肥甘而油香四溢, 少許筋都沒有,美食!

北海道大赤蝦, 鮮甜無比, 肉質似牡丹蝦但更黏糯。

北海道帶子爽甜, 刺身級數零舍唔同。

這款九段壽司我們選了魚湯蕎麥麵。 魚湯蕎麥麵就放在金色壺。 聰明設計,可保溫,夾出面條後又可用比壺倒出魚湯, 多少隨意。 魚湯以大量魚骨淆製, 有家常魚湯的味道, 與美很龍。 蕎麥麵滑嘟嘟帶點麥味, 感覺很健康。 成個魚湯都喝光了。

魚男九段變化丼 $238
另一款是九段變化丼,熟的食物比較多。 次序由最底層開始。 先來溫室蕃茄沙律。 蕃茄很甜起沙,配上酸酸甜甜沙律醬汁很醒胃。 再上一級醋汁八爪魚刺身, 八爪魚雖厚身,但唔韌,有鮮味。
魚男九段變化丼
再來是一個魚餅的物體,酸酸甜甜幾香魚味。
其中有款有海葡萄, 阿囝立刻兩眼發光因為佢很喜歡吃。 甜蛋捲著燒鰻魚, 兩者都帶甜很美味。
廚師今天有新款加了醬油漬吞拿魚, 很特別,鮮甜美味的醬油醃漬過的吞拿魚鹹鮮味一流。

再來是醬汁燒鯖魚, 魚冇被烤得過度而乾柴。
最頂層的是炸蝦天婦羅連蝦頭, 隻蝦仲好juicy鮮明, 蝦頭炸到脆卜卜超正。 這款九段我們還選了丼,師傅加了不同種類刺身碎上鋪在飯面, 仲有一客麵豉湯, 唔怕唔夠飽。

兩個魚男九段分別上, 所以影唔到拼合成大圓形。 但冇緊要逐個食更專注享受食物。
魚男九段變化丼