1K
2016-04-23 1938 瀏覽
久不久就會同住喺荃灣附近嘅朋友飯聚,由於當中有小朋友,所以大家都諗緊有咩餐廳最適合,醒目朋友提議去悅來酒店食Buffet,因為裏面有一個好特別嘅小朋友迷你遊樂場,咁大人就可以安心食飯,而小朋友亦都可以盡情咁放電啦,仲要四月份內有六折優惠!!今晚阿J唔得閑,飛雲,機會嚟啦!我可以盡情咁放肆啦!一入到餐廳,先比佢個高樓底同寬躺嘅格局所吸引,我就一枝箭走去睇下有咩好嘢食,而友人個得意仔仔更加係一支火箭咁飛去個兒童遊樂房裏面狂歡。來到先知今晚個buffet原來係以地中海海鮮做主題,我係海鮮狂迷,咁當然即刻去食海鮮先。紐西蘭青口、海蝦、翡翠螺、大小龍蝦、長腳蟹、毛蟹、法國麵包蟹等當然唔少得,而全晚亦都有專人不斷為客人開4款新鮮生蠔,整體味道尚算不錯。我哋淨係食呢個自製嘅豐富海鮮拼盤都食咗接近半個鐘,細食嘅朋友都可能已經飽左大半了。跟住到沙律區,基本嘅火腿類、番茄仔、粟米粒、沙律菜等應有的都有,都係果句,沙律最緊要係新鮮同乾淨,呢兩點都無問題,可惜嘅係冇我最喜愛嘅薯仔沙律。到大部分人都喜歡的魚生及壽司區。熱門貨色如三文魚、吞拿魚、八爪魚等任君選擇,壽司同卷物就大概有5款,當中我較喜歡嘅係火炙吞拿魚
到大部分人都喜歡的魚生及壽司區。熱門貨色如三文魚、吞拿魚、八爪魚等任君選擇,壽司同卷物就大概有5款,當中我較喜歡嘅係火炙吞拿魚沙律壽司。但由於我上星期才由日本返嚟,實在食得太多魚生,有點厭,所以今晚只係淺嘗,老實講Buffet 的魚生當然唔係頂級材料,但勝在新鮮。
淨係凍盤海鮮同沙律都食咗接近一個鐘,係時候轉食熱盤喇。就係呢個時候,友人個得意仔一臉滿足加滿頭大汗咁由遊樂房跑返嚟,秒殺加鯨吞幾件壽司同牛扒之後又跑去繼續玩過。我從呢個充滿愛心嘅爸爸臉上,感受到咩叫做此刻無價。

要特別一讚,呢度嘅熱盤,廚師即場煮嘅比預先煮好的選擇還要多。我繼續選擇海鮮,先試西班牙海鮮炒飯,有齊蝦青口魷魚等主角,即叫即炒,不錯。特別推介西班牙龍蝦海鮮湯,原隻龍蝦加上番茄、洋蔥、蘿蔔同埋大量嘅新鮮海鮮材料,湯鮮味甜,飲咗兩大碗。個中湯都唔錯,入味下火。
食咗咁多海鮮,都係時候食返啲紅肉平衡下喇。我除咗係海鮮狂迷之外,亦都係一個牛魔王,負責即場燒的印度廚師好熱情咁用啲唔喊唔淡嘅廣東話問我地想食咩,這裡的即場燒有: 牛扒非常唔錯,juicy 亦有牛味,燒雞就略嫌乾咗d,燒大蝦同小羊扒都可以,燒乳豬仔皮脆肉嫩,較特別的有原條燒沙甸魚。
由於已經食咗好多海鮮同埋牛扒,個肚已經冇乜空間再食其他熱盤,淨係食咗一個較少在Buffet見的原條比目魚,肉滑有魚味。
食到咁上下有啲口渴,呢度有自助汽水同白酒任君選擇,得意仔仔同愛心爸爸兩父子飲得不亦樂乎。
最後到甜品,由於我唔太好甜品,冇乜點試,但我見款式種類都幾多,有多款蛋糕仔、布甸、啫喱、朱古力噴泉,全部都賣相美麗,可惜阿J唔喺度。Haagen-Dazs雪糕有五款口味選擇,仲有自家製櫻花味雪糕,抵讚!
話咁快就食咗差唔多三個鐘,得意仔仔亦都玩夠食飽飽,一行人都滿足,六折後每人大概$350,以這價錢在酒店食Buffet,不錯吧!
題外話/補充資料: 要特別一讚這裡專為小朋友而設的遊樂房,既可安心咁讓小朋友盡情放電,家長又可舒舒服服咁食餐"安樂茶飯"。
2016-04-21