2014-10-13 4923 瀏覽
話說同外母、老婆同佢細妹行開荃灣,一行四人想搵個地方食LUNCH,老婆話不如食日式放題,記得有同事向我推介花千樹,於是我地就去試一試,好豪地食左一餐午餐日式放題。位於酒店內的花千樹日式放題,裝修簡潔,環境休靜,而且侍應服務欣勤有禮。而作為日式放題的餐廳,食物的種類及款式雖不算很多,但勝在各款的食物都甚有水準。相信很多人去食日式放題時,一開始都會勁點大量刺身,但刺身師傅往往都唔會理會你的要求,往往都係你有你點,佢有佢俾,所以我今次都係keep住一貫作風,勁點刺身但預佢黎唔足。誰不知侍應放於我面前的,係一盆用冰陣住的刺身,而且數量同我點的相同,絕無偷雞。GREAT!!!除此之外,刺身亦十分新觧,尤其是那個象拔蚌刺身,清甜爽口,值得一試。至於熱食方面,最記得那個牛油帶子。帶子大小適中,十分鮮味,而且牛油味亦不多不小,與帶子十分配合。我一個人食左一碟,攪到要再order多一份先得。HAHA。其餘的熱食都十分美味,由於一份的份量並不算多,故可各款點小量試一試。食到尾聲,諗住埋單走人,但個侍應話每位加30蚊就可以食多個甜品,起初我都無諗住食,因我不太好甜品,但同枱的三位女士,一聽到甜品就發瘋了,話
食到尾聲,諗住埋單走人,但個侍應話每位加30蚊就可以食多個甜品,起初我都無諗住食,因我不太好甜品,但同枱的三位女士,一聽到甜品就發瘋了,話一定要食埋先走,那我亦只好順應民意,一齊食啦。等左一陣,甜品到了,四份甜品放在各位面前,四人亦不禁”哇”了一聲,甜品賣相好別緻,同時餐廳內的甜品師亦在旁邊為我們介紹枱上的甜品。喺一輪手機拍攝聲音完結後,我哋開始品嘗面前的甜品,不太好甜品的我都要讚一讚這裹的甜品,作為一間日式放題餐廳,甜品有這水準確是難得,正!如果有機會去,一定要食埋個甜品先好走呀。
2014-10-02