2018-12-28 212 瀏覽
萬眾期待,屋企樓下嘅大本型翻新過後,終於都輪到開咗八幡屋涮涮鍋,十二月份喎...點可以唔拉阿肥放工齊齊嚟打邊爐(?!)今次仲有bonus係連埋放題都可以一齊叫,啱哂我呢啲未夠鐘放工已經開始肚餓嘅為食怪,重點係我喺觀塘番工,一放工搭兩個站狗衝番嚟已經可以開餐^^好彩時間尚早,六點零七點未夠嘅話嚟到就唔洗排隊等位,直接入座,新開嘅環境始終乾淨企理,又冇乜油煙味~兩個人可以坐卡位夠哂地方放置食物,室內裝修帶啲和風氣息令人舒服又放鬆。睇完份餐牌之後,我哋一致決定要叫最吸引嘅海膽龍蝦湯底配澳洲和牛兩小時任食火鍋+日式料理放題~每位都只係$318蚊免收加一,抵呀!!!沿路入座嘅時候見到有自助區域,一點完餐趁個鍋未到就梗係齊齊出去睇吓有咩嘢食夾番嚟啦廚房邊位有幾種蔬菜類別同調味料之外,另一邊廂仲有多款火鍋必備嘅丸類、瓜類、菇類、腸仔、豬皮同麵食等等,真係冇理由會唔飽,只會怕自己變成大嘥鬼,我都係揀咗自己喜歡嘅食物,份量小小就算喇。坐番埋位,又輪到要揀選放題食物嘅時候,一疊八色彩虹嘅紙條有齊哂壽司/炸物/燒物/刺身/肉類/串燒等等超豐盛嘅項目,真係應有盡有。我哋都分別點咗一啲刺身+串燒+天婦羅咁,各方
坐番埋位,又輪到要揀選放題食物嘅時候,一疊八色彩虹嘅紙條有齊哂壽司/炸物/燒物/刺身/肉類/串燒等等超豐盛嘅項目,真係應有盡有。我哋都分別點咗一啲刺身+串燒+天婦羅咁,各方面都平均水準以上,我哋點嘅刺身有甜蝦+螺片+鮑片同北寄貝,呢幾款都新鮮唔會馬虎,黑洞嘅朋友可以多點!!!我就超鍾意食南瓜天婦羅,呢度嘅炸物都不過不失,唔厚粉之餘溫度仲好夠熱,抵讚

龍蝦海膽湯底
呢個海膽龍蝦湯底果然係重頭戲,一碟新鮮嘅龍蝦加海膽送到面前,感覺就好似一鍋三食咁,本身金黃色嘅湯底已經有所調味,龍蝦就請客人自行放進其中,um......個刺身海膽我諗應該唔係放入個湯度嘅
所以我就成板放咗入口,滿足又鮮甜!隨伴嘅澳洲和牛色澤紅潤,感覺新鮮,驟眼望已經判斷佢屬於靚牛肉片,烚熟之後肉味夠濃,質地冇渣又唔韌
湯底富有海膽嘅香氣比起出面嘅雞湯或者麻辣湯更有新鮮感,放任嘅我倆不停咁encore牛肉無限輪迴咁食,除咗牛肉之外仲可以點海鮮材料就如蜆仔/帶子/象拔蚌,墨魚滑咁,愉快嘅晚上就由滿足食慾嚟解決。戰鬥力高嘅朋友仲可以出去雪櫃度自取飲品,除咗可樂雪碧汽水之外仲有幾款茶類,連無糖嘅都有,本人認為甚為貼心呢~甜品種類雖然唔會話好多,只係有小布甸,啫喱同埋糯米滋咁,但係佢仲有好多雪糕杯同埋雪條呢
各種天婦羅
各種刺身