2015-11-04
朝早九點幾就黎到飲茶,可能閒日黎唔洗排隊。不嬲都聽人講呢間酒樓野食唔錯,今日就同屋企人黎試下!我地四個人叫左8樣點心,首先我最想讚下既就係蝦餃皇、烤芋角同蒸粉果。首先講下個蝦餃皇,佢一粒蝦餃入面至少有兩粒蝦,蝦肉又彈,蒸皮又軟硬適中,整體黎講係足料又好味!平時蝦餃食黎食去都係咁,無乜大分別,但呢到既蝦餃真係又大又靚,唔會好似d度縮酒樓咁得一粒蝦仔🌚根住就輪到烤芋角,呢個芋角一牒雖然得三粒,但因為佢又烤又芋頭既關係,所以我諗住少少地過下口癮就夠。點知佢食落雖然滿口芋蓉,好足料,但因為佢又香又脆,加上佢芋頭唔係好大舊,所以食落無想像中咁膩,反而芋蓉同脆皮既對比就好突出,估唔到咁好食!蒸粉果亦都係好野之一,同蝦餃一樣,大大份又足料,我食到佢粉果有蔥、西芹粒、香蘿蔔、花生,個皮亦都蒸得岩岩好,軟林林但唔痴牙,夾埋一齊口感好豐富😋😋但係我覺得燒賣就普通,因為佢亦都係大大粒,可能其他人會鐘意,但我個陣已經食太飽,所以好膩😂總結黎講,呢間酒樓既點簡直大件足料又抵食!
總結黎講,呢間酒樓既點簡直大件足料又抵食!