2023-07-28 23 瀏覽
西九文化區都開咗一段時間,見咁好天去行下。就係行故宮文化博物館嘅時候見到呢間叫下江南嘅餐廳,見個名好有感覺又肚餓就試下佢啦。康𤋮同乾隆都係在位期間,曾多次下江南地區出巡,途中考察民情風俗,品嚐各地特色美食呢間下江南位於故宮博物館,取名好有心思。餐廳充滿典雅氛圍,設計又別出心裁連餐牌都以月亮造型呈現🌙而從餐廳寬敞嘅窗戶望出去,更可欣賞到西九維港壯麗嘅景色,為用餐環境增添不少分數。我地選擇咗兩個套餐。第一個套餐有火薰玉蓮鴨子麵🍜,麵份量不少,啖啖鴨肉鮮嫩多汁,濃郁的湯底中蘊含著豐富的鴨肉香氣,蓮子亦輕輕入口即化。而小食方面,醉鮮鮑同花雕醉雞,鮑魚切開三片,著柔軟卻有彈性又充滿酒香。配上醉雞酒香醇厚,雞肉細嫩多汁雞肉充分吸收了花雕酒的風味,同時保持了肉質的嫩滑和原汁原味。至於酥油野雞瓜飯🍛,雞肉嫩滑香濃美味帶微辣酥油,配上松子紅椒,正而小食鹽水鴨同醉雞一樣嫩滑和鮮美鹹香可口,手拍青瓜伴雲耳就正常發揮。飲品方面,杯水果茶清新解渴最後,甜品選擇驢打滾,甜度適中,建議上枱盡快食,以保留外皮嘅軟糯。

飲品方面,杯水果茶清新解渴