2015-10-14
Open Rice 的評論都話呢間係日本人開的餐廳, 覺得日本人對工作認真的態度, 食物點都有返咁上下水準. 行完山落返黎好累, 所以想堂食坐下, 但堂食只給叫餐的客人 (因為入面好細, 只得2 張枱而已). 且叫餐的話仲要每個入去的客人都一定要叫餐至得, 唔可以唔食或食單點的食物... =_= OK, 身邊人都累了, 就個個都叫餐入去坐坐吧. 我同老公叫左蟹籽蟹柳手卷餐 (HK$42/Set), 我奶奶同佢朋友則叫左蟹柳手卷 (HK$37/Set) 同蟹籽手卷餐 (HK$38/Set). 手卷係即場制作的, 紫菜食時仲好脆, 入面的沙律醬比較多 (幸好我鍾意食沙律醬), 唔會覺得d 飯好乾. 手卷的感覺好住家Feel, 唔似平時0係街食到的味道, 都幾好食 (可惜太肚餓, 又唔記得左影相...). 之後上紅豆餅. 食的時候紅豆餅微溫, 食落去唔會太甜. 味道還可以. 唔知點解玄米茶都一樣係俾我家的感覺, 又係唔似平時在街飲的味道. 總括而言, 呢度的食物都不錯.
OK, 身邊人都累了, 就個個都叫餐入去坐坐吧.
題外話/補充資料:
今日的身邊人都係外國人, 店員送左1 張香港的Post card 俾佢地 (上圖都影到). 然後又俾左本留言簿俾佢地留言, 又俾佢地睇下其他客人的相, 話佢地日本老闆娘通常會影低啲客的相, 下次佢地再拜訪佢地餐廳時會俾返D 相當事人. 留言簿入面釘左好多張卡片, 各外國公司商人、教授等不在話下, 連HK警官的卡片都有, 都幾得意. 而0係其中一本2014 十一月的相簿中老公發現左有陳凱琳的相 (之後我見到仲有楊明呀). 但我覺得佢地撩影相的好似都係外國人, 唔知係咪我錯覺呢?