2023-07-09
Happy Friday 本來滿心歡暢地相約左2位友人共進晚餐,結果失望而回。而且係本人多年來未試過食到一半已經有想離開既感覺。話說當晚去到坐底,睇睇餐牌後,經商量一致決定先叫3樣野食試下水溫先。1. Freshly Shucked Oysters - 新鮮生蠔作為生蠔控既我地,見到餐牌有當然會叫幾隻來品嘗。於事叫左半打法國生蠔$68蚊隻。生蠔上台後大家都急不及代影相,打卡,鋪IG。佢個擺盤真心值得一讚,由其是隻碟生蠔整體叫做ok啦,都叫做有少少creamy 既感覺,甜度叫做有少少,金屬感就真係冇乜。不過雪味就比較重。待應收餐時都問我地生蠔品質如何,大家都係咁易答ok了事。2. Sauteed Mussels with Lemon Garlic Cream - 香蒜檸檬忌廉汁炒青口賣相睇落真係唔係差,我起手拎第一件青口食感覺已經有d唔對路,有種已經係壞左既味道。當下覺得係正常,因為一間廳每日要處理咁多青口,間唔中有極少部份唔夠新鮮我都可以理解得到。如是者,食第二隻,第三隻都係有同樣問題出現,跟住我已經唔再食,當時覺得再食落去分分鍾會肚痛。同場友人亦有同樣不良感覺,之後大家臉色一沉停哂手
法國生蠔
待應收餐時都問我地生蠔品質如何,大家都係咁易答ok了事。
賣相睇落真係唔係差,我起手拎第一件青口食感覺已經有d唔對路,有種已經係壞左既味道。當下覺得係正常,因為一間廳每日要處理咁多青口,間唔中有極少部份唔夠新鮮我都可以理解得到。如是者,食第二隻,第三隻都係有同樣問題出現,跟住我已經唔再食,當時覺得再食落去分分鍾會肚痛。同場友人亦有同樣不良感覺,之後大家臉色一沉停哂手。
炒青口
反而個蒜蓉包同埋汁水都唔錯,唔講以為佢地先係主角。其他青口我地都決定唔再食了。
待應見到我地停左手,問我地做乜唔食,於事我地便講出原因,我重提議叫佢試一隻。待應話萬萬不能,因為對海鮮敏感。佢重話會叫經理前來處理。一會兒過後外藉經理到來,問青口到底發生了什麼事?我便如實告知,我亦提議叫佢試一隻。佢話好!跟住成碟野拎起話會同chief 反映。
3.House Dry Aged Bone -In Black Angus Ribeye - 乾式熟成有骨肉眼扒
最後到件有骨扒出場,賣相很不錯
但是,當我食左生蠔同青口已經感到失望,對於呢份扒都唔敢話有乜野期望。整體黎講呢個餐算係最正常,薯仔配菜既賣相當出色,唔講以為係帶子黎。
我都有同朋友檢討過係咪我地唔識叫野,不過諗多無謂,賣單去食多個魚蛋粉穩陣。