2015-06-17
去完樓上Private K 食lunch, 見佢枱面有張ACOCake leaflet,就順道來拜訪了一下, 買幾個cupcakes返公司做tea.Cupcakes 賣相好精緻, 有分regular size或者baby size. Baby size 好可愛, size 細D又可以試多D唔同嘅味, 正~!!選了4款不同口味baby size的, 分別是焦糖海鹽, 香蕉朱古力, 榛子朱古力, 和竹炭芝麻. 以下就由淡味到濃味介紹一下吧.Baby size 未至於是一口cupcake 的size, 大概是豆腐的三口吧哈哈.Banana Choco香蕉朱古力有淡淡的香蕉味道, 朱古力味亦不算很濃, 較適合喜歡果味的人仕. 蛋糕上要是蕉味, frosting 則是香蕉朱古力味.Choco Hazelnut 榛子朱古力上面有一顆榛子亦有一粒朱古力, 超可愛的. 我呢個朱古力怪比較鍾情呢個cake嘅味道, 圖中可見cake 是較香蕉朱古力的深色, 富濃郁新鮮朱古力味, 榛子frosting亦很香滑.Salty Caramel焦糖海鹽係4款入面豆腐最愛的~ 豆腐一向酷愛焦糖海鹽朱古力味嘅朱古力,
選了4款不同口味baby size的, 分別是焦糖海鹽, 香蕉朱古力, 榛子朱古力, 和竹炭芝麻. 以下就由淡味到濃味介紹一下吧. Baby size 未至於是一口cupcake 的size, 大概是豆腐的三口吧哈哈.
Banana Choco
Choco Hazelnut
Salty Caramel
焦糖海鹽係4款入面豆腐最愛的~ 豆腐一向酷愛焦糖海鹽朱古力味嘅朱古力, 雪糕, 甜品等. 呢個cupcake的蛋糕和榛子朱古力的一樣, 而frosting則用上了沖繩海鹽和中間有一點焦糖,咸甜的控制做得非常好, 亦更加帶出了個cake的朱古力味, 推介~!!!
Bamboo Charcoal
竹炭芝麻是豆腐的第二最愛~ 圖中frosting上面用上了黑芝麻和白芝麻, 單是賣相已經很吸引了. Cake 是芝麻味. 白色的frosting 上面加上滿滿的芝麻所以食落口都是非常芝麻的味道. 芝麻增加了咬口, 令整個cupcake不止是香滑,
Overall 蛋糕做得鬆軟, 用料新鮮, 最緊要係frosting夠香滑. 豆腐本身好鍾意食sift 嘅cupcake, 因為食過好多其他店的都覺得frosting味道和香滑程度比不上. 試完呢度之後豆腐好滿意呀, 覺得味道和frosting 都有得fight, 如果frosting 可以再多d就好lu. 其實買左4個原本唸住比D同事食.. 食下食下停唔到自己食哂.. XDDDD 會再返去試其他味啦~ 我唸如果要買散水餅呢度亦不失為一個好選擇, baby size細細個, 好多款擺埋一齊又夠靚仔, 仲有得送貨tim =)