2021-07-30 2018 瀏覽
諗住今日嚟食晏,早兩個鐘打電話去book位,聽電話都已經覺得態度唔錯,轉個頭仲收到個短訊confirm。1:00準時到達安排坐卡位,環境係幾摩登,不過有少少太金碧輝煌,有啲太光,平日中午都幾多人,雖然唔係爆曬,但都已經幾嘈,不過卡位坐得都好舒服,夠闊落,張枱又夠大,嗌咁多餸都擺得落。餐牌望落去好豐富,好多唔同嘅套餐和推介,又有點心紙,豐儉由人。今次特登過嚟食片皮鴨,不過都嗌咗好多其他唔同必點菜式。先送上一點$20硬食嘅小吃,起碼唔係普通嘅花生鹹菜,係毛豆蓮藕脆豆,再送上一壺普洱茶,開頭顏色都唔錯,不過衝到第三次就冇晒色。落單之後餸菜好快就陸陸續續送上,限時招牌小籠包六隻$18,超抵,皮唔算好薄,餡料多汁有鮮味,夾超來唔容易穿,算係有咁上下水準,咁嘅價錢,真係覺得幾抵。爆汁牛肉煎餅,餡料同樣多汁有牛肉味,不過個皮略為煎得唔夠脆,墨魚蝦餅就不過不失,擔擔面嘅湯料好豐富,好夠味,麵質就麻麻,有啲過林,有啲失望,酸辣湯屬正常,雲吞鴨肉湯,雲吞就一般,有啲硬嘅感覺,鴨肉就唔係好多,不過個湯都幾濃味,水準算OK,蔥油海蜇頭,分量唔錯,海蜇頭好爽口,醋嘅味道比較重,欠缺蔥油味,不過加咗唔同嘅酸菜,配搭幾新鮮,話晒都係小吃前菜,用個碟就大陣仗咗啲。烤鴨點左半例,剛好夠四個人食,配料幾豐富,餅皮都算夠薄,鴨皮烤得好靚好鬆脆,肉質都唔錯,係真係幾有水準,上湯火腿津白嘅味道幾清香濃郁,不過個汁杰咗少少,上海炒年糕都幾好味,年糕切得幾薄配料都幾足,四個人食咗,好滿足,服務業都幾好,周不時都會有人嚟巡吓睇吓,整體都幾滿意,希望佢能夠保持水準,下次嚟再試吓唔同其他嘅菜式!
2021-07-30